2024. április 17., szerda

Megoldás a Subotica-trans finanszírozási problémáira

Ülésezett a szabadkai városi képviselő-testület

A szabadkai városi képviselő-testület ma tartotta sorrendben 43. rendes ülését. Az ülésen 28 napirendi ponttal kapcsolatban fejtették ki véleményüket a képviselők, és hoztak határozatot. A legtöbb pont alatt a közvállalatok idei évi működési tervét hagyták jóvá. Vitát folytattak a Subotica-trans Közúti Utasszállító Kommunális Közvállalat finanszírozási kérdéseivel kapcsolatosan. Dejan Ljubisavljević, az említett közvállalat igazgatója elmondta, hogy a jelenlegi áldatlan állapothoz képest a vállalat 99,99 százalékban minden nap elindítja járműveit, és véleménye szerint jól meg is oldja az utasok szállítását. Tény viszont az, hogy a 33 éves járműparkból az elmúlt években sok autóbuszt voltak kénytelenek kizárni, mert a vállalat nem engedi az utasok biztonságát kockáztatni. Mindemellett arról is szót ejtett, hogy a nagy kiadásokhoz a kihasználatlan járatok is hozzájárulnak.
– Subotica-trans olyan munkát is elvégez, ami nem az ő hatásköre lenne, így például Zenta, Magyarkanizsa és egyéb települések közti utasok szállítása, amely a vállalat számára hatalmas veszteség és amelyet nem is lennénk felelősek elvégezni. Ezt a közlekedési tanulmány is érthetően szétválasztja. Ám amennyiben el kell végeznünk a települések közti utaztatást a jövőben is, azt más módon kellene megtenni. Ám ez magával hozza, hogy a járműparkot másfajta járművekkel kell felfrissíteni, amely egy komoly kiadás. Szabadka Város továbbra is finanszíroz olyan vonalakat, amelyek nem a mi dolgunk lenne, a szegedi vonal például nemzetközi vonal, az nem a mi hatáskörünk, ám továbbra is működtetjük – nyilatkozta Dejan Ljubisavljević.
Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a témával kapcsolatban kiemelte a sajtó munkatársainak, hogy a Szabadkán található 12 közvállalat közül az utaztatási tevékenységre évente mintegy 500 millió dinárt különítettek el.
– A Subotica-trans működésében az elmúlt néhány évben jelentős nehézségek merültek fel. Ez különösen kifejezésre jutott a 2020-as évtől, amikor a koronavírus megjelenése idején állami határozatokkal be volt tiltva az utasszállítás, a cég azóta nem tudott felépülni. Folyamatosan veszteséggel működik, ami évente 100 millió dinár felett van, függetlenül attól, hogy a város több száz millióval támogatja őket, úgy a rendes tevékenységeket, mint az új autóbuszok vásárlását. Ez egy olyan helyzet, ami hosszútávon tarthatatlan, emiatt a város más megoldási lehetőségeken is gondolkodik. A Subotica-trans közvállalatként működik, és Szerbiában kevés olyan lokális közösség van, ahol közvállalat végzi az utasszállítást, a legtöbb városban már évekre visszamenőleg magánvállalatok vagy köz- és magánvállalatok partnerségén keresztül végzik ezt a tevékenységet. A mostani határozattal ezt a folyamatot indítottuk meg, amelynek célja, hogy megtaláljuk azt az optimális megoldást, amely kielégíti a polgárok igényeit is és egyben minimalizálja az adófizetők pénzéből fizetett hozzájárulást a vállalat felé – mondta Nágel János.
A képviselő felszólalt a témával kapcsolatos vitán, ahol úgy fogalmazott, hogy a város nem viselkedhet egyik vállalatával édesanyjaként, a másikkal pedig mostohaanyaként, értette ezt a Subotica-trans mellett a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalatra, akitől viszont azt várják el, hogy az idei évvel bezárólag teljesen törlesszék a mintegy 200 millió dináros hiteltartozásukat. A vízművek egy nagy beruházás kapcsán volt kénytelen hitelt felvenni, melytől megszabadulva lehetőség nyílik a további beruházások és fejlesztések kivitelezésére a jövőben. Erről beszélt Sugár György, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója.
– Az idei évben előrelátták a Zorka és a Makkhetesi helyi közösségek vízvezeték-hálózatának bővítését. Ezeknek megvannak a tervei, és amikor a város elkülöníti rá a szükséges pénzeszközöket elindulhat a kivitelezés is. A Tiszta Szerbia programon belül 60 kilométer csatornahálózat lesz kiépítve, pontosabban 48 kilométer Szabadkán és 12 kilométer Palicson. Emellett Csantavéren és Bajmokon is 25-25 kilométer szennyvízhálózatot építenek ki, ez nagyjából a település felét jelenti. Ám csak akkor lehet üzembe helyezni majd, amikor meglesznek a szennyvíz tisztító berendezések – fejtette ki a vízművek igazgatója.
A legnagyobb beruházás az 1-es vízgyáron végzett töltetcsere lesz, ami az arzént vonja ki a vízből. Ez a vízgyár látja el a város legnagyobb részét tiszta, jó minőségű ivóvízzel, tette hozzá az igazgató.
A képviselő-testületi ülésen szó esett a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat működési tervéről is az idei évre szólóan. Ezzel kapcsolatosan Radulović Horváth Tímeát, a közvállalat igazgatónőjét kérdezte a sajtó.
– A Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat minden évben 20 kilométer gázvezetéket fektet le. Az idén 18 kilométert láttunk elő. Ennek az az oka, mert két kilométernyi szakaszról a tervezés alatt kiderült, hogy nem szabályzott utcákról van szó. Ezt időközben pótolni fogjuk. Emellett továbbra is várjuk a helyi közösségek és a polgárok kérelmét. Kilenc helyi közösség területén lesznek munkálatok, mintegy 500 egyéni rákapcsolódási lehetőséggel, azaz Kelebián, Újfaluban, Palicson, Pescsarában, a Sétaerdő helyi közösségben, Sándorban, Zorkán, Vasutas-településen és Makkhetesen, ahol 5,4 kilométernyi vezeték kerül lehelyezésre. Az érdeklődő lakosokat arra kérem, hogy kezdjék el ezt a folyamatot minél előbb, a terveztetéstől kezdve a dokumentáció beszerzésén át addig a pontig, amíg a gázműveknek át nem adják a kérelmeket – nyilatkozta az igazgatónő.
Radulović Horváth Tímea azt is elmondta, hogy az elmúlt időszak számlaproblémái miatt felszólítást nyújtottak be a posta felé, és a befizetési határidőt meghosszabbították, késedelmi díj mentesen. Ám felhívta a figyelmet az elektronikus számlák letöltésének lehetőségére is, amely a közvállalat holnapján a felhasználói szám és a személyi szám beírásával érhető el.

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele