2024. július 24., szerda

Ingyenes HIV-szűrések

December elseje az AIDS elleni küzdelem nemzetközi világnapja. Ez alkalomból idén is megszervezik az ingyenes szűrővizsgálatot a lakosok számára. Az eseménnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a világon több, mint 38 millió HIV-fertőzöttet tartanak nyilván, ebből a 2022-es évben 1,3 millió újonnan regisztrált személyt jegyeznek, a szövődményekben való elhalálozások száma pedig 630 ezer, emelte ki dr. Nebojša Bohucki, járványügyi szakember. Hozzátette, hogy az észak-bácskai körzetben idén két új esetet regisztráltak, így jelenleg 77 fertőzött él ebben a térségben, melyből 45-en küzdenek AIDS betegséggel, emellett 24 személy vesztette életét a kór következtében.
– Mi továbbra is HIV-pandémiáról beszélünk, mivel már évtizedek óta tart. A célunk az úgynevezett 95–95–95-ös arány elérése, ami azt jelenti, hogy a HIV-fertőzöttek 95 százaléka tisztában legyen betegségével, az ő 95 százalékuk megkapja a szükséges kezelést, és a kezelést kapók 95 százalékánál kordában is tartsák a fertőzést, ami által elérhető, hogy ezek a személyek ne fertőzhessenek tovább másokat. Jelenleg Szerbiában ez az arány 86–76–71. A kitűzött cél elérése érdekében a legfontosabb lépés a tesztelés – fejtette ki dr. Nebojša Bohucki.
Az országban összesen 3500 HIV-fertőzöttet jegyeznek, ám ezenfelül 400–500 olyan személy lehet, akik nem tudnak a megbetegedésükről. Sajnos sok esetben a diszkriminációtól való félelem okoz gondot, nem merik magukat tesztelni az emberek, mondta Boris Kovačić, a Stav Plus Civil Egyesület elnöke.
– Az egyesület már 15 éve működik Szerbia, illetve Szabadka területén. Együttműködve a Szabadkai Köztisztasági Intézettel, minden hónap első három szombatján végzünk anonim, gyors tesztelést, amely mindössze 10 percet vesz igénybe. A HIV-gyógyszerek nálunk is elérhetőek, és jók. A kiközösítés sajnos jelen van, de már nem akkora mértékben, mint azelőtt. A betegek panaszai alapján az idősek otthonában, a munkavállalás során, de akadt eset, amikor az egészségügyben ütköznek akadályba fertőzöttségük miatt. Tudni kell, hogy a kezelés alatt állók folyamatos orvosi felügyelet kíséretében nem fertőzőek. Tervezzük, hogy Szabadkán is nyitunk egy központot, ahol a HIV-fertőzés mellett ingyenesen lesz szűrhető a hepatitis C és a szifilisz is – nyilatkozta az egyesület elnöke.
Az akció csütörtökön 19.30-kor kezdődik a Vöröskeresztben, ahol filmvetítéssel egybekötött előadást és képzést tartanak a fiataloknak. Pénteken anonim ingyenes gyorstesztet végeznek 19 és 22 óra között a Stav Plus helyiségében (a jégpályánál). Szombaton 11 és 14 között a Népszínház épülete előtti mobil egészségügyi egységben lesz lehetőség a szűrésre.

Nyitókép: Gál Hermina illusztrációja