2024. július 20., szombat

Idén is megtelnek a cipősdobozok

December 12-ig adhatók le a jótékonysági csomagok

Idén is megszervezik a cipősdoboz-akciót, melyet 2009 óta tart meg a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium. A már zajló jótékonysági gyűjtésben Vajdaság területén számos általános, közép- és felsőfokú iskola, valamint magyar vonatkozású intézmény vesz részt.
A tizenöt évvel ezelőtti helyi, iskolai szintű indítvány mára regionális méretűvé nőtte ki magát, aminek elsődleges célja a szórványban élő iskolás gyermekek megajándékozása a karácsonyi időszakban. Mostanra nemcsak az oktatási intézmények, hanem magáncégek, művelődési és kulturális intézmények, mint például a könyvtárak, a színházak, a média, többek között a Magyar Szó is a támogatók között szerepel.
Dognar Aleksandar, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanára és egyben az akció főkoordinátora az adományozás mellett a nevelés jellegét emeli ki, mint fontos hozadékát ennek a folyamatnak. Mint mondta, a gyermekek a részvétel által megtanulják a másokon való segítést és mások elfogadását.
– Egy iskolának az oktatás és a nevelés van az első helyen. A nevelés rész egyik fő pontja, hogy rászoktassuk a gyerekeket az adományozásra, a jótékonykodásra, arra, hogy ha adunk, az szép dolog, ezzel neveljük őket, és ez a nevelés nagyon fontos. A harmadik osztályosok feladata minden évben ennek az akciónak a lebonyolítása, a szervezés, a reklámozás, a dobozok begyűjtése és elrendezése, és később két helyszínen való kiosztása, ahol láthatják a megajándékozott gyerekek arcán a boldogságot, hogy milyen kevés is elegendő ehhez – mondta el Dognar Aleksandar.
December 12-én a Népkör Magyar Művelődési Központban a gimnazisták egy koncerttel fogják lezárni a gyűjtési időszakot, amelyre belépő fejében egy félig vagy teljesen megpakolt cipősdobozt kérnek.
– Minden évben karácsony előtt osztjuk ki a csomagokat. Drea az a szórvány település, ahova mindig megyünk, mellé mindig más helyeket is választunk Vajdaság területéről. Leginkább olyan gyerekekhez megyünk, akik hátrányos anyagi helyzetben élnek, ám ha sok doboz gyűlik össze, akkor egy teljes iskola is kap, mindig valahol a szórványban, messze a nagyobb központoktól. A csomag tartalma általában édesség, tanszer, játék és valamilyen tisztálkodószer, de mást is szívesen fogadunk. Az adományozónak nem muszáj ez alapján összeállítania az ajándékát, hiszen a gyerekek egységesíteni fogják a dobozok tartalmát. Arra kérjük az ajándékozókat, hogy a doboz tetejét és a doboz alsó részét külön-külön vonják be díszpapírral, hogy kibontható legyen és ne kelljen újracsomagolni – nyilatkozta lapunknak az akció főkoordinátora.
Hozzátette, hogy mindenki annyit és azt tesz a cipősdobozba, amennyi tőle telik és amit erre szánni tud, hiszen a félig megrakott doboz is nagyon sokat ér. A csomagba romlandó vagy lejárt szavatosságú termékeket ne tegyenek az adakozók. Amennyiben ruhaneműt, illetve tartós élelmiszert szeretnének adni, azokat is szívesen fogadják, hiszen ezeket a Lurkóházak és a nagycsaládosok között fogják szétosztani.
Évente átlagosan 800–1000 csomagot tudnak összeállítani, a számot pedig növelni szeretnék. A dobozok válogatásában nagy segítséget nyújt, ha az adományozó ráírja egy kis papírlapra, hogy a benne levő tartalom fiúnak vagy lánynak, illetve alsó vagy felső osztályosnak megfelelő. A jótékonyságról bővebben, és a segítségként összeállított adománylista a program Facebook- és Instagram-oldalán olvasható Cipősdoboz Akció 2023 név alatt.
A polgárok a csomagokat Szabadka és környéke területén adhatják le a Magyar Tannyelvű Tanítóképzői Karon, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban, a Kizúr István Általános Iskolában, a Szabadkai Városi Könyvtárban, Palicson a Miroslav Antić Általános Iskolában, Királyhalmon, Hajdújáráson és Noszán a Petőfi Sándor Általános Iskola épületeiben, valamint Csantavéren a Hunyadi János Általános Iskolában.
A cipősdoboz-akció létrehozója és társszervezője a Nyúl Zoltán által vezetett BMC civil szervezet.

Nyitókép: Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium illusztrációja