2024. június 13., csütörtök
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Hét községben indulnak

A VMDK célja visszakerülni az önkormányzatokba

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége az óbecsei székházában tartott sajtótájékoztatót a közelgő helyhatósági választások kapcsán. Csonka Áron, a párt elnöke elmondta, Vajdaság hét községében állítanak jelölteket a június 2-ai választásokon. 

– A VMDK-nak az a célja, hogy visszakerüljön az önkormányzatokba, visszavigyük az emberek hangját a döntéshozatalba helyi szinten, hiszen nagyon sok kérdés helyben dől el, amely a vajdasági magyarok életét meghatározza. Ha ellenzékbe fogunk kerülni, akkor kemény ellenzék leszünk, és mindazokat az ígéreteket, amelyek elhangzottak a kampány során, számon fogjuk kérni. Ahol lehetőségünk lesz, hogy részt vegyünk a hatalomgyakorlásban, ott pedig azon fogunk lenni, hogy olyan fejlesztéseket hozzunk a magyarlakta településekre, amelyek az elmúlt időszakban kimaradtak. Ezenfelül mindazokat a jogokat, amelyek papíron léteznek, de a gyakorlatban nem alkalmazzák őket, mint például a nyelvhasználati jogot, alkalmaznánk, és ráhajtanánk a községi szerveket, hogy alkalmazzák a pozitív törvényes rendelkezéseket – mondta a Csonka Áron. Hozzátette, Adán egyedül indul a VMDK az önkormányzati választásokon, míg Óbecsén, Zentán, Csókán, Topolyán, Nagykikindán és Zomborban koalícióban, más pártokkal és politikai tömörülésekkel.

A sajtókonferencián jelen voltak a helyi szerveztek vezetői, képviselői is. Kozma Zoltán, az óbecsei VMDK elnöke elmondta, a Csak helyi szinten elnevezésű politikai szervezettel közösen vesznek részt a választásokon.

– Polgári csoportot hoztunk létre, ugyanis a törvény tiltja, hogy politikai szervezet és civil szervezet közösen induljon a helyhatósági választásokon. Három képviselőjelöltünk van, a harmadik helyen Baranyi Ottó, a negyedik helyen Kozma Gabriella és a tizenkettediken pedig Cseszák Sándor jelöltünk neve szerepel a listán. Nagyon hasonló a programunk, mi a VMDK szemszögét fogjuk előtérbe helyezni. Szeretnénk a politikaalapú foglalkoztatásnak véget vetni, a közvállalatok működését és munkáját ellenőrizni, valamint kiállunk a mezőgazdasági fejlesztésekért – mondta Kozma Zoltán.

Borbély Tivadar elmondta, Topolyán komplett ellenzéki koalíció alakult meg. Szerinte a községben óriási az elégedetlenség, amit a helyi járulék leszavazása is mutat. A VMDK-t is magába foglaló koalíció erős alternatíva a szavazók körében, amely sokrétű programmal rendelkezik, és az emberek valós problémáival foglalkozik. Burány Zoltán, a csókai VMDK tagja felszólalásában kitért arra, hogy koalíciós partnerükkel nehezen szedték össze az aláírásokat. A listájukon 18 név szerepel, ebből kilencen a VMDK-t képviselik. A programjuk fő célja, hogy élhetőbbé tegyék a községhez tartozó falvakat, de a közművesítést és az úthálózat kiépítését is prioritásnak tartják. Nagyiván György, a nagykikindai szervezet tagja elmondta, tömörülésük kilenc ellenzéki pártból állt össze, és nagyratörő terveik vannak a közművesítés és az oktatás terén. 

Nyitókép: A VMDK sajtókonferenciáján Borbély Tivadar, Burány Zoltán, Kozma Zoltán és Nagyiván György is felszólalt (Fotó: Ricz Róbert)