2024. május 21., kedd

Pályázati lehetőségek, támogatások, e-Agrar

Mezőgazdasági lakossági fórumot tartottak Óbecsén

Mezőgazdasági lakossági fórumot tartottak kedden este az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. Az eseményen szakpolitikusok tájékoztatták a helyi termelőket a mezőgazdasági minisztérium, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap és a tartományi mezőgazdasági titkárság pályázati lehetőségeiről, a támogatásokról, valamint az e-Agrar rendszerről.

– A mezőgazdasági minisztérium 2024. évi költségvetése 105 milliárd dinárt tesz ki. Ha ehhez még hozzáadjuk azt a 14 milliárd dinárt, amelyet a dízelüzemanyag után fizetünk ki, 50 dinárt literenként, akkor így 119 milliárd dinár jön ki. Többen is elmondtuk már, hogy ez az elmúlt több mint húsz évnek a legnagyobb költségvetése. Az e-Agrar bevezetésével azt értük el, hogy hatékonyan, rövid időn belül fel tudjuk dolgozni az igényeket, gyorsan tudjuk fizetni a kérvényeket, a gazdák megkapják még abban az évben a támogatást. Így tudtuk összevenni a lépést 2023-ban, mert az elmúlt időszakban voltak 104-105 milliárd dináros költségvetések azok módosítása után, de azokból a pénzekből fizettük a 2022-es, sőt még a 2021-es lemaradásokat is. Most viszont ezt a 119 milliárd dinárt csak a 2024-es évre láttuk elő, ezzel az összeggel pedig ki tudjuk elégíteni a gazdák igényeit – fogalmazott Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, aki felhívta a termelők figyelmét arra, hogy kövessék az illetékes tárca honlapját és az e-Agrar portált, ahol időben értesülhetnek a pályázati lehetőségekről.

A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap egyszázalékos éves kamatlábbal elérhető kölcsönöket nyújt a regisztrált mezőgazdasági termelőknek 13 különböző kölcsönvonalon. Ezeknek a pályázatoknak a nagy része megegyezik a tartományi mezőgazdasági titkárság beruházási pályázataival, így azok a gazdák, akiknek nincs saját pénzeszközük, mindkét helyen pályázhatnak.

– Évről évre mind kedvezőbb feltételekkel lehet pályázni költség-visszatérítésre nagyon sok termelési, illetve feldolgozási témában a tartományi mezőgazdasági titkárságnál, ugyanakkor a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap kölcsönvonalai is évről évre kedvezőbbek, így tavaly és az idei év folyamán már csak egyszázalékos éves kamatlábbal számolhatnak a termelők. Biztos vagyok benne, hogy a piaci viszonyok között a legjutányosabb hitelnek minősül. A hitelpályázatokat várhatóan március vége felé, április elején hirdetik meg, ugyanakkor a titkárság pályázatai is a költség-visszatérítésekre március közepétől fokozatosan jelennek meg. Mindamellett, hogy a termelőknek is nagy összeg áll rendelkezésre a titkárság részéről, egymilliárd 300 millió dinárt szántak a tizenegynéhány pályázatra, emellett az önkormányzatok is pályázhatnak a tartományi mezőgazdasági titkárság egyes pályázataira. Másfél milliárd dinár áll rendelkezésre az önkormányzatok számára – közölte dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója, aki kiemelte: folyamatos kapcsolatban állnak a termelőkkel, így látják a szükségleteket, és eszerint alakítják a lehetőségeket.

Az e-Agrar rendszerben való tájékozódás továbbra is problémát okoz sok mezőgazdasági termelő számára. Az elmúlt időszakban a gazdaságok megújításával és a területalapú támogatás igénylésével kapcsolatban keresték fel a legtöbben Fehér Kálmánt, Óbecse község falugazdászát. A területalapú támogatást eredetileg március elsejéig igényelhették volna a gazdák, végül azonban a határidőt április elsejére módosították.

– A termelők eddig is bizalommal fordulhattak hozzám, bármilyen kérdésük is volt az e-Agrarral vagy a pályázati lehetőségekkel kapcsolatban. Pályázatírással külön nem foglalkozunk, viszont azzal kapcsolatban, hogy milyenek a feltételek, milyen dokumentumokat kell átadni, szívesen segítünk. Nagy könnyítés, hogy április elsejéig meghosszabbították a támogatásigénylés határidejét, mert így az újonnan bevitt földekre is megkaphatják a támogatást. Nagyon kevés termelőnek maradt el a támogatásigénylése, február folyamán 580 községbeli termelő keresett fel – mondta a falugazdász.

Nyitókép: Fehér Kálmán, dr. Molnár Viktor és Juhász Attila a mezőgazdasági lakossági fórumon Óbecsén (Kancsár Izabella felvétele)