2024. május 21., kedd

Színvonalas és korszerű oktatás

Az Óbecsei Gimnáziumban száznégy diák kezdheti meg a következő tanévet

Az Óbecsei Gimnáziumban szeptemberben négy tagozat nyílik, és a beiratkozási terv szerint összesen 104 tanuló kezdheti meg középiskolai tanulmányait ebben az oktatási intézményben. A magyar ajkú diákok ezúttal is az általános szakra iratkozhatnak, míg a szerb ajkú tanulók a természettudományi-matematikai és a társadalomtudományi-nyelvi szakirányok, illetve a sporttagozat közül választhatnak.

– A gimnázium elsősorban egy olyan általános oktatási intézmény, amely megfelelő alapot nyújt a továbbtanuláshoz. Tulajdonképpen egy felkészítő a későbbi felsőoktatásra, tudást ad, és széles körű érdeklődési kört szolgál ki. Büszkék vagyunk nemcsak a tanítási, hanem a tanításon kívül aktivitásainkra is, mint az Erasmus+ program. Ennek keretében március 10-én spanyolországi, lengyelországi és romániai diákok érkeznek hozzánk. Az Óbecsei Gimnáziumnak jelenleg 333 tanulója van, és abban bízunk, egy ez a szám csak emelkedni fog, az utóbbi években ugyanis nagy az érdeklődés a gimnázium iránt. Az általános iskolákkal és a szülőkkel való beszélgetések során észrevettük, hogy igen sokan szeretnék nálunk folytatni a középiskolai tanulmányaikat – mondta Miodrag Basarić, az Óbecsei Gimnázium igazgatója. Basarić hozzátette, hogy a sporttagozat lehetőséget ad a gimnazistáknak az iskolai és a sporttevékenységek összeegyeztetésére, továbbá bizonyos fokú rugalmasságot ad, de nem megy a tanulás rovására.

– A sporttagozat sikeresen működik már harmadik éve, habár voltak félelmeink ezzel kapcsolatban. Számunkra fontos volt, hogy a szülők megfelelő információt kapjanak, és a diákok is pontosan tudják, mit nyújt ez a szakirány. A sporttagozat előnye, hogy figyelembe vesszük a tanulók összes igényét, tehát az edzéseket és a versenyeket, arra is törekszünk viszont, hogy ez ne váljon az oktatás minőségének rovására. Ennek a szakiránynak a programterve szinte teljesen megegyezik a természettudományi-matematikai és az általános szakok programterveivel. Valóban büszkék vagyunk arra, hogy iskolánk beletartozik abba a 12-13 szerbiai iskolába, amelyekben sporttagozat működik – magyarázta az igazgató.

Az Óbecsei Gimnázium a színvonalas oktatás mellett a pozitív befektetési tendencia fenntartására törekszik, hogy az iskola a legkorszerűbb feltételeket biztosítsa az új ismeretek elsajátításához. Az elmúlt évben több mint 10 millió dinárt fektettek be ebbe a középiskolába, két új szaktanterem felszerelésére és a homlokzat felújítására.

– Arra törekszünk, hogy korszerű oktatási intézmény legyünk. Az óbecsei önkormányzattal, valamint a tartományi és a köztársasági szervekkel együttműködve igazán jó eredményeket értünk el ezen a téren. A két újonnan felszerelt szaktantermeken kívül, melyeket tavaly újítottunk fel, folyamatban van egy új matematikai kabinet kialakítása is, ahol az interaktív táblánál egy sokkal modernebb táblát szerelünk fel. Valójában ez egy nagy méretű televízió, amely helyettesíti az interaktív táblát, és amely egyedülállónak számít Vajdaságban – közölte Miodrag Basarić.

Folyamatban van az iskola előtti zöldfelület rendezése, emellett a helyi önkormányzat támogatásának köszönhetően az elkövetkező időszakban sor kerül a felújított homlokzat megvilágítására is. Mindez azt a célt szolgálja, hogy méltóképpen megünnepeljék az oktatási intézmény fennállásának és munkájának századik évfordulóját, emelte ki az igazgató. 

Nyitókép: Az Óbecsei Gimnázium (Fotó: Kancsár Izabella)