2024. június 14., péntek

Betlehemezők találkozója Óbecsén

Tizenegy csoport elevenítette fel a betlehemezés hagyományát a Petőfi kultúrkörben

Az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör szervezésében az idén kilencedik alkalommal tartották meg a Betlehemezők találkozóját Óbecsén. A nagy érdeklődés miatt ebben az évben szűkösnek bizonyult a Than Emlékház, így a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör nagyterme adott helyet a rendezvénynek.

– Az idei rendezvényünk sikeresnek mondható, hiszen 133 gyermek lép színpadra, és mutatja be produkcióját. Ami érdekes, hogy ebben az évben óvodások is szerepelnek, három csoportunk lesz, és ők a saját kis karácsonyi műsorukat adják elő. Összesen tizenegy csoport mutatja be betlehemi játékát. A karácsony a szeretet ünnepe és fontos számunkra, hogy mindenek előtt a gyerekek találkozzanak, megismerjék egymást, előadják a saját produkciójukat, be tudják mutatni azt, amit készítettek az ünnep kapcsán. Az első betlehemes találkozó alkalmával már láttuk, hogy mennyire jó és pozitív, amikor sokan találkoznak, megnézik egymás műsorát, részt vesznek egy nagyobb eseményen, ahol fel tudnak lépni – mondta Bonifárt László, a Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke. 

Az Örömhír Hirdetői Péterréve betlehemes csoport rendszeres részvevője a Betlehemezők találkozójának.

– A péterrévei betlehemezés nagy múltra tekint vissza, sok éve már elődeim is felkészítették a gyerekeket folyamatosan a karácsonyi ünnepkörben való szereplésre. Korábban Kinka Erzsi néni készítette fel a csoportokat. Én tíz éve vettem át a betlehemes csoport vezetését, ekkor adtuk az Örömhír Hirdetői Péterréve nevet a csoportnak. Néhány  éve változtattunk a dolgok menetén és immár a harmadik osztályos, tehát az elsőáldozásra készülő gyerekekkel szervezzük a betlehemes játékot. Idén tizenheten vannak a csoportban. Igyekszünk a hagyományos szövegkönyvet megőrizni, azonban adaptáljuk és alakítjuk azt, mindig a gyerekek létszámához mérten. Az évek múlásával kiegészült a csoportunk, így a hittan keretén belül készítjük fel a gyerekeket a betlehemes játékra, Kiss Márta hitoktató, illetve Baranyi László plébános is segítségünkre van. Sőt, Szabó Batancs Anett is, aki az énektanításból vette ki a részét. A jelmezek évről évre készültek és több esztendőben a szülők fogtak össze, voltak nagyon ügyes varrónő anyukáink, akik felajánlották, hogy elkészítik az angyalruhákat. Továbbá van egy aranyos segítőnk, Gulyás Magdi néni, aki vállalta, hogy megvarrja a királyok jelmezét. A betlehemes játék bemutatását nagy összefogás jellemzi, hiszen a faluban mindez valóban egyedülálló abból a szempontból, hogy több alkalommal, az éjféli misék előtt, illetve az ünnepi nagymise előtt is megtekinthetik a hívek a betlehemes játékot – mondta Kulcsár Sarolta, a péterrévei betlehemes csoport felkészítő tanára.

A rendezvény az Innova Alkotók és Újítók Társasága és az Óbecsei Civil Központ közreműködésével valósult meg. 

Nyitókép: Sikeres volt az idei Betlehemezők találkozója Óbecsén (Than Emlékház)