2024. július 21., vasárnap

Könnyebbé teszik a fogyatékkal élők életét

Nagykikindán járt Nemanja Starović munkaügyi, foglalkoztatási és szociális kérdésekkel megbízott miniszter

Csütörtökön Nagykikindára látogatott Nemanja Starović munkaügyi, foglalkoztatási és szociális kérdésekkel megbízott miniszter, valamint Biljana Barošević, a fogyatékkal élők védelméért felelős miniszterhelyettes, akik az önkormányzat képviselőivel folytatott munkatalálkozót követően körbejártak egy nyolc egyesület befogadására alkalmas épületet, amit a Szerbia, illetve a Nagykikinda akadályok nélkül program keretében újítottak fel, végül pedig megtekintették, illetve elhelyezték az alapkövet a Szociális Központ új épületénél.

A nyolc nagykikindai egyesület székházának otthont adó, a város központjában található épület helyiségeit több mint hat évtized után újították fel a szerb kormány munkaügyi, foglalkoztatási, veterán- és szociális minisztériumának támogatásával.

 – A munkálatok értéke meghaladja a 12 millió dinárt. A mai túra során azt láttuk, hogy az itt helyet kapó egyesületek tagjai nagyon elégedettek a felújított épülettel. Együtt folytatjuk a Nagykikinda akadályok nélkül kampányt, és továbbra is az lesz a célunk, hogy könnyebbé tegyük a fogyatékkal élők életét – mondta Nikola Lukač polgármester.

Az illetékes minisztérium 11 millió dinárt különített el a létesítmény felújítására és korszerűsítésére.

– A projekt része a Szerbia akadályok nélkül kezdeményezésnek. Az első öt hónapban a minisztérium egyébként több mint 13 millió dinárról gondoskodott a fogyatékkal élők rehabilitációjával és foglalkoztatásával foglalkozó cégek számára a nagykikindai térségben, illetve 17 millió dinárról a fogyatékkal élők utaztatását végző cégek, egyesületek és szervezetek számára – emlékeztetett a miniszter.

Az új Szociális Központ munkálatainak az értéke 1,7 millió dollár. Az épületet több mint 1000 négyzetméteresre tervezik. A beruházó a nagykikindai önkormányzat, a megrendelő az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP), a támogató pedig a munkaügyi, foglalkoztatási, veterán- és szociális minisztérium.

Nyitókép: A vendégek Nikola Lukač polgármesterrel találkoztak először (Fotó: Vidács Hajnalka)