2024. április 12., péntek

Községi tulajdonú földterületek bérbeadására készülnek

A nagykikindai önkormányzat március folyamán írja majd ki a község tulajdonában álló földterületek bérbeadásának második körös pályázatát. Az érdeklődők összesen harminc licitegységre és harminchektárnyi földterületre tehetnek majd ajánlatot, tudtuk meg Miroslava Narančićtól, a nagykikindai Környezetvédelmi, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Titkárság titkárától.

– Ezek a földterületek a város és a hozzá tartozó falvak ipari zónáiban találhatóak: a régi laktanya, illetve a versenypálya közelében, valamint az utak és csatornák mentén is. A község falvaiban a legtöbb Szajánnál, Homokrévnél, Bánátnagyfalunál és Kisorosznál található. A kiadásra váró területek zömében kaszálók, így azok kedvezőek az állattenyésztők számára – jegyezte meg a titkár.

Az érintett földterületek három kategóriába sorolhatóak, művelhető szántóföldekre, kaszálókra, legelőkre, nádasokra és megművelhetetlen területekre.

– Az egyes területekre vonatkozó kikiáltási árat elsősorban az állami tulajdonú földterületek kikiáltási ára határozta meg, így a most kiadandó földek kikiáltási ára hektáronként az elhelyezkedésük és a felhasználási lehetőségeik függvényében 6592 dinár és 43 760 dinár között mozog. A bérlő április 1-jétől december 31-éig használhatja a területet. Ha ugyanarra a területre ugyanazzal az ajánlattal jelentkeznek többen is, akkor visszahívjuk őket, hogy újabb ajánlatot tegyenek, és a terület azé lesz, aki a legtöbbet ajánlja – magyarázta Narančić.

A titkár fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a területek a megtekintett állapotukban bérelhetőek ki. 

– A felhíváson azok a községben élő természetes és jogi személyek vehetnek részt, akik regisztrált mezőgazdasági termelők, jelenlegi státusuk szerint aktívak, a község területén élnek, és rendelkeznek már saját földterülettel. A bérbe adandó területekről szóló teljes dokumentációt személyesen is át lehet majd tekinteni munkanapokon 8-tól 12 óráig a községi környezetvédelmi, vidékfejlesztési és mezőgazdasági titkárság irodájában, az I. Péter király utca 41. alatt. Az ajánlatok megtételét írásos formában egy lezárt borítékban várják az érdeklődőktől, és ezt a kiszolgáló központban tudják majd átadni a termelők – tette hozzá Miroslava Narančić.

Nyitókép: A nagykikindai községben állami tulajdonú földeket lehet bérelni (Fotó: Vidács Hajnalka)