2024. április 19., péntek

Hétezer dinár a kiszállás a polgári esküvőre

A nagykikindai önkormányzatban tavaly kevesebb gyermeket, házasságot és elhalálozást anyakönyveztek, mint 2022-ben

A nagykikindai anyakönyvi hivatalban megkeresésünkre elmondták, hogy az előző év során négyszázhuszonkét gyermeket hoztak a világra az önkormányzat területén, ami hetvenkettővel kevesebb, mint 2022-ben. Ebből a számból százkilencvenkilenc lány ,223 pedig fiú – mondta Marina Isaković anyakönyvvezető.

– A legtöbb szülés augusztus folyamán történt, amikor is negyvenöt újszülöttet hoztak a világra. A gyermek születése után, amennyiben a szülők házasok, az anya lakcímére postázzuk ki az anyakönyvi kivonatot, ha nem, az édesapának el kell fáradnia az anyakönyvi hivatalba, hogy elismerje a gyermeket, és akkor fél órán belül megkapja az újszülött anyakönyvi kivonatát – mondta Isaković.

Az előző év során százhetvenkilenc pár döntött a házasságkötés mellett, ami huszonnyolccal kevesebb a meglévő 2022-es adatoknál. A legtöbb házasságot Nagykikindán kötötték, majd azt Kisorosz és Homokrév (Mokrin) követte. A legkevesebb házasságot januárban kötötték, a legtöbbet pedig szeptemberben, amikor is összesen tizenhat esküvőt jegyeztek be.

–  A házasulandók kérésére az esküvőket szerb és magyar nyelven bonyolítjuk le. A városháza dísztermében megtartott esküvők díja hétszáz dinár, azok az ifjú párok pedig, akik étteremben szerették volna kimondani a boldogító igent, hétezer dinárért tehették azt meg – tette hozzá az anyakönyvvezető.
Ami pedig az elhalálozottak számát illeti, az előző évben nyolcszázhuszonkét halotti anyakönyvi kivonatot állítottak ki, ami százhússzal kevesebb, mint amennyit 2022-ben jegyeztek be. A legtöbben Nagykikindán hunytak el, azt követte Homokrév és Kisorosz. A legtöbben januárban haltak meg, összesen hetvennégyen.