2024. február 23., péntek

Drágul a távfűtés Nagykikindán

A városi képviselő-testület megtartotta harminckettedik rendes ülését

A nagykikindai városi képviselő-testület pénteken megtartott harminckettedik rendes ülésén elfogadta a 2023-as év költségvetés-módosítását, de döntés született a Toplana Távfűtési Közvállalat új fűtési díjszabásáról, illetve az üzleti programjainak módosításáról is.

– A közszféra nem érezte meg azt a 220 millió dináros veszteséget, amit egy elvégzetlen munkáért voltunk kénytelenek kifizetni. Köszönettel tartozunk az államnak és az államfőnek, aki személyesen érdeklődött a problémánk iránt, majd 60 millió dináros segítséget kaptunk, városunk pedig 160 millió dinárt kellett hogy biztosítson a költségek újraelosztásával – mondta felszólalásában Nikola Lukač polgármester.

A nagykikindai önkormányzat új költségvetése, az átcsoportosításokat követően majdnem 3.997.750.000 dinárt tesz ki.

– Ha ezt az összeget összehasonlítjuk a tavaly decemberben elfogadott 2023-as évre vonatkozó költségvetésünkkel, akkor majdnem 500 millió dináros növekedést láthatunk. Ezeknek a legnagyobb részét a felsőbb kormányzatoktól kapott források teszik ki a legnagyobb beruházásaink megvalósítására, a város vízhálózatának rekonstrukciójára, a csapadékelvezető-csatornák kiépítésére, a Nagykikindai Kultúrközpont tetőszerkezetének felújítására, a közlekedési utak aszfaltozására és az egészségügyi intézmények újjáépítésére – fejtette ki Dijana Jakšić Kiurski alpolgármester.

Az ülésen a képviselők elfogadták a Toplana Távfűtő Közvállalat áremelési javaslatát a távfűtésre vonatkozóan, így október 15-étől a fűtési szezonban a felhasználók a lakóépületekben 210,67 dinárt, az üzlethelyiségekben pedig 263,34 dinárt fizetnek négyzetméterenként. A nyári szezonban a lakóépületekben élők számára 52,67 dinárt, míg az üzlethelyiségeknek 65,83 dinárt számláznak ki négyzetméterenként. A fogyasztók az áremelést már a novemberben érkező számlán látják majd.

– A cégünk működése veszteséges. Ennek oka az energia piaci árának változásában keresendő. A Srbijagas mellett az EPS is emelte az árait, májusban ismét emelkedett a gáz és a villany ára, ez pedig veszteségessé tette a mi működésünket is, így logikus volt új árakat javasolni a szolgáltatásokra – magyarázta Dušan Marjanović, a Toplana megbízott igazgatója.

Az ülésen a testület tagjai elfogadták a 2024 és a 2026 közötti időszakra vonatkozó nemi egyenjogúsági helyi cselekvési tervet is.