2024. június 14., péntek

Jövőre Nagybecskerek lesz Szerbia kulturális fővárosa

A bánáti város 2025. március 21-étől egy évig viseli majd a titulust

Čačak és Užice után Nagybecskerek lett Szerbia harmadik kulturális fővárosa és egyben az első vajdasági város, amely elnyerte ezt az elismerést. Az erről szóló szerződést tegnap írta alá a városházán Maja Gojković ügyvezető kulturális miniszter és Simo Salapura polgármester. Nagybecskerek 2025. március 21-étől egy évig viseli majd ezt a titulust.  

A feledés kultúráját váltsa fel az emlékezés kultúrája, hiszen Nagybecskereknek van mivel büszkélkednie. Különösen a kultúra terén – nyilatkozta a szerződés aláírása után Simo Salapura polgármester. Mint hangsúlyozta, ezzel az elismeréssel Nagybecskerek bebizonyította, hogy több téren is sikeres: 2021-ben Nagybecskerek Európa sportvárosa volt, felkerült a Financial Timesnak a legjobb beruházási feltételeket kínáló városok listájára, a legújabb elismerés is hozzájárul majd a város további népszerűsítéséhez, valamint a művelődési élet további fejlődéséhez.

A 2025. évre nyolc város pályázta meg a Szerbia Kulturális Fővárosa címet, az elmúlt három év alatt pedig összesen negyven város, illetve község pályázott. 

– A nagy érdeklődés azt mutatja, hogy mennyire jó ez a projektum, mennyire fontos a helyi önkormányzatoknak. De azt is mutatja, hogy jó irány a kultúra decentralizációja. Mindannyian szeretjük Belgrádot, szeretjük Újvidéket, de az élet másutt is zajlik Szerbia-szerte és Vajdaság-szerte. Minden városnak meg kell adni az esélyt arra, hogy fejlessze a kultúrát, mert az mindenkié, amit ez a projektum is bizonyít – mondta Maja Gojković ügyvezető kulturális miniszter. 

Az elismerés jó alkalom arra, hogy előtérbe kerüljön Nagybecskerek kulturális hagyatéka, amelynek nem minden szegmense ismert a közvélemény előtt. 

– Remélem, hogy ez lendületet fog adni a művelődési életnek, és nem fog kimerülni a 2025. évvel. Szerintem lehetőséget ad arra is, hogy bizonyos szempontból a kisebbségi kultúrára is nagyobb fényt derítsen, hogy az méltóbb helyet foglaljon el a város kulturális életében –  hallottuk Jenovay Lajostól, a Madách Amatőr Színház társulatvezetőjétől.  

A projektum keretében Nagybecskereken tíz beruházás fognak megvalósítani. Többek között felújítják a népszínházat, a Kultúrközpont amfiteátrumát, a város központját. Simo Salapura polgármester elmondta, hogy a tervezett munkálatok mellett felújítják a városháza épületét is.

Nyitókép: A szerződést Maja Gojković és Simo Salapura írták alá