2024. június 16., vasárnap
MUZSLYA

Sziveri Jánosra emlékeztek szülőfalujában

Ma lenne 70 éves Sziveri János költő. Születésének évfordulója alkalmából szülőfalujában, a bánáti Muzslyán szombaton emléknapot tartottak. A megemlékezés két helyszínen zajlott: a költőnek a falu központjában álló mellszobránál és a családi háznál, ahol elhelyezték a kegyelet virágait az emléktáblára és verseinek szavalatával emlékeztek rá. A költő emlékét szülőfalujában a Sziveri János Művészeti Színpad (SZJMSZ) őrzi immár 31 éve.

Az emléknap keretében megkoszorúzták a költőnek a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székháza előtt 2020 óta álló mellszobrát. A tragikus sorsú költőre ezúttal Mák Andrea, a művészeti színpad tagja emlékezett.

– Nagyon vagány, szókimondó, őszinte ember volt, akinek nem voltak gátlásai. Megmondta, ami a szívén volt, és az igazságért állt ki mindig. Ezért hangsúlyozom folyton, hogy olvassuk a verseit – mondta a SZJMSZ tagja. 

A családi házban Kovács Jolánka, a SZJMSZ elnöke mondott beszédet.

– Hogy elégedett lenne-e velünk, vagy azzal, ahogyan emlékezünk rá, vagy hogyan él bennünk – erről sokat lehetne beszélni. Nyilván nem minden muzslyaiban él egyformán, azoknak viszont, akik szeretik az irodalmat, akik ismerik a verseit, biztosan fontos, és hiszem, hogy büszkék is rá. Hogy mennyire lenne elégedett? Biztos jókat beszélgetnénk erről vele. Bár úgy lenne – mondta Kovács Jolánka.

A megemlékezők a családi háznál (Fotó: Kecskés István)

A megemlékezők a családi háznál (Fotó: Kecskés István)

Sziveri Emese, a költő unokája nem ismerhette meg a nagyapját. Verseinek olvasásával, azok tolmácsolásával próbál valami közöset találni vele. Mint vallja, ez nem könnyű feladat, mivel szinte mindegyik versében más arcát mutatja.

– Egy laza, öntudatos, határozott ember volt. Amit nagyon szeretek, és szeretném, hogy ha ez a tulajdonság bennem is meglenne. És hiszem, hogy egyébként meg is található, egyrészt. Szerintem azonban ő valójában egy kibogozhatatlan személyiség. Őt nem igazán lehet megismerni, még a legközelebbi barátai is nagyon nehezen tudnak mondani róla olyat, ami igazán leírhatná őt, mint személyiséget – mondta Sziveri Emese.

Sziveri János 1954. március 25-én született Muzslyán és 1990. február elsején hunyt el – 36 évesen – Budapesten. Verseit a megemlékezésen Mák Andrea, Sziveri Emese, Molnár Lábadi Csilla és Kovács Jolánka szavalták.

Nyitókép: A család a költő szobránál (Fotó: Kecskés István)