2024. június 14., péntek

Megmaradásunk pillérei

Szombaton este Tordán mutatkoztak be az észak- és közép-bánáti művelődési egyesületek

Szombaton este Tordán – kilenc év kihagyás után – a XII. Tordai Művelődési Napok keretében ismét megtartották a Bánáti est című rendezvényt, melyen a bánáti magyar művelődési egyesületek számára biztosítottak bemutatkozási lehetőséget, Törökkanizsától kezdve egészen Muzslyáig.
Dobai János, a tordai helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, hogy a Tordai Művelődési Napok egyik célja mások számára is bemutatkozási lehetőséget biztosítani.
– Úgy gondolom, hogy el kell ismernünk azt, hogy a szórványban kevesebb a bemutatkozási lehetőség, jobbára csak otthon, a saját művelődési egyesületen belül tud ez megvalósulni. A mai este során minden olyan művelődési egyesület számára szerettünk volna lehetőséget adni, akiknek szoros az együttműködése a mi egyesületünkkel. A célunk az ismerkedés volt, szerettük volna látni, hogy a többi egyesületben milyen munka folyik, milyen értékeik vannak, és hogyan ápolják ők a magyar hagyományokat. Ezzel a megmozdulással bebizonyítottuk, hogy a szórványt nem lehet leírni, ugyanis folyamatos kultúrélet folyik mindenhol, minden településen van olyan személy, aki ezzel foglalkozik, aki ezt megszervezi, és aki ezt irányítja – fogalmazott Dobai.

Vidács Hajnalka felvétele

Vidács Hajnalka felvétele

Vidács Hajnalka felvétele

Vidács Hajnalka felvétele

A szervezők szeretnének hagyományt teremteni ebből az eseményből, így következő lépésként annak a lehetőségét fontolgatják, hogy a dél-bánáti magyar, illetve a valamikori bánsági terület romániai oldalára került magyar egyesületeket is meghívják, hogy a bánáti est tényleg bánáti legyen. 
– Abban bízom, hogy legközelebb még több egyesületet tudunk elhozni Tordára, mert amikor életre hívtuk ezt a rendezvényt, nemcsak a szerbiai Bánátban gondolkodtunk, hanem a romániai bánáti oldalban is, mert hiszünk abban, hogy még ott is működnek magyar művelődési egyesületek, ahol őrzik a magyar néphagyományokat. Így lesz egy igazi bánáti est, amely ténylegesen a bánáti szórványmagyarságnak szól. Ez fontos az identitásunk megőrzése céljából is, hisz a megmaradásunk egyik pillére, hogy anyanyelvünket, kultúránkat megőrizzük – részletezte a tanácselnök.

Vidács Hajnalka felvétele

Vidács Hajnalka felvétele

Vidács Hajnalka felvétele

Vidács Hajnalka felvétele

Vidács Hajnalka felvétele

Vidács Hajnalka felvétele

A találkozót Sári Enikő, a tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület művészeti vezetője álmodta vissza a színpadra.
– A mai rendezvény az a momentum közösségünk életében, amikor meg tudjuk mutatni összefogásunkat, értékeinket és a hagyományhoz való ragaszkodásunkat. Ajándék és kincs a közösséghez való tartozás, amely összefogásra késztet, olyan megtartó erő, ami mindig reményt ad. Azt üzeni, hogy van kivel és kiért küzdeni, van értelme egy közösségformáló világot építeni. Örökösei vagyunk kultúránknak, azon emberek munkájának, akik jelenlétükkel, munkájukkal, összefogásukkal jelét adták és adják mindannak, amit ma azzal a jelzővel illetünk, hogy magyar. Nekünk ez nemcsak jelző, hanem felelősségtudat, elkötelezettség, összetartás és erő – hangsúlyozta a művészeti vezető.
 

Vidács Hajnalka felvétele

Vidács Hajnalka felvétele

Vidács Hajnalka felvétele

Vidács Hajnalka felvétele

Nyitókép: Vidács Hajnalka felvétele