2024. július 20., szombat

Iskolabezárás ellen tiltakoztak Nagybecskereken

Megszűnhet az Uroš Predić Vegyészeti-élelmiszeripari és Textilipari Középiskola

A Szerbiai Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete tegnap egyórás figyelmeztető sztrájkot szervezett az iskolákban a nagybecskereki Uroš Predić Vegyészeti-élelmiszeripari és Textilipari Középiskola kilátásba helyezett bezárása miatt. Az érintett pedagógusok pedig délben a közép-bánáti tanfelügyelőség épülete elé vonultak, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a kilátásba helyezett intézkedés miatt.

A felszólalók indokolatlannak látják a jó hírű szakiskola bezárása, a diákok esetleges áthelyezése más iskolákba pedig szerintük szinte lehetetlen, hiszen szakiskolai kabinetek nélkül folytatódhat majd csak az oktatás. Az is elhangzott, hogy az osztályok más iskolákba való szétosztása (a műszaki, az egészségügyi és a mezőgazdasági középiskolákba) megnövelné az osztályokat, ami megnehezíti a tanítási menetet. 

Az előállt helyzet nagy bizonytalanságot keltett nemcsak az érintett iskola pedagógusai körében, hanem a jelenlegi és a leendő diákok, valamint a szülők körében is. Félő, hogy annak hatására még kevesebb fiatal dönt majd az érintett szakmák tanulása mellett. 

A pedagógusok független szakszervezete szerint Simo Salapura, a város polgármestere túllépett a hatáskörén, amikor közölte az iskola vezetésével, hogy a város nem támogatja a tanintézmény jövő tanévre vonatkozó iratkozási tervét. A pedagógusok közölték, hogy nincs szándékukban akadályozni az iskolareformot, de szerintük azt átlátható módon, az érdekeltek bevonásával, szakmai vita keretében és a szakszervezetek álláspontját figyelembe véve kell véghezvinni. 

A sors fintora, hogy tavaly felújítási munkálatok miatt ideiglenes hatállyal az Uroš Predić iskola épületébe helyezték át a műszaki középiskola tagozatainak a majdnem hetven százalékát. Egy évvel később pedig most őket akarják más iskolákba áthelyezni. 

Az Uroš Predić iskola 1962 óta működik. Jelenleg csaknem háromszáz tanulójuk és 85 dolgozójuk van.

Nyitókép: (Fotó: Kecskés István)