2024. április 12., péntek

Szólt a citeramuzsika Muzslyán

Megtartották a huszadik Szilasi-napot

Háromórás műsorral ünnepelte meg szombaton este létrejöttének huszadik évfordulóját a Szilasi-nap, a vajdasági citerások legnagyobb éves találkozója. A rendezvényt hagyományosan február utolsó szombatján szervezi meg a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület.

A rendezvény, amellyel Szilasi Mihályra, a falu szülöttjére, a citerazene egyik úttörőjére emlékeznek, Fehér Ferenc: Apám citerája című versével kezdődött, Süveg Zita előadásában, Lele József citerakíséretével. A találkozót Kudlik Zoltán, a Tartományi Művelődési Titkárság titkárhelyettese nyitotta meg.

– A citera vajdasági érték, amit őriznünk, ápolnunk kell, és továbbadnunk. Egyben egy összetartó erő is, mivel a citerazene összehozza a közösséget. Amíg lesz citera, addig mi, vajdasági magyarok is létezni fogunk – mondta Kudlik Zoltán.  

A rendezvény fellépői főként a vidékünkön gyűjtött anyagból válogattak. Az idén fiatal tehetségek is bemutatkoztak. 

– Hallhattuk a felfrissült magyarkanizsai citeraegyüttest, de azt is láthattuk, hogy beért Lele Józsi bácsi sok éve tartó munkájának a gyümölcse, hiszen remek fiatalemberek álltak ma  színpadra citerazenekar tagjaiként vagy szólistaként. Egyrészről reményt keltő, másrészről arról is árulkodik, hogy nagyon komoly oktatóink vannak Vajdaságban – nyilatkozta Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.

A csókai származású, Budapesten élő Borsi Ferenc citeraművész a találkozó rendszeres vendége. 

– Igény van ilyen rendezvénysorozatra, hiszen az igény élteti. Nem úgy van, hogy egyszer megrendezik, aztán többet nem. Egyébként ehhez kapcsolódik az a gondolat is, hogy a közösséget élteti a hagyomány. Az tartja össze. És ha a közösség megtartja a hagyományait, az erősíti a közösséget – mondta Borsi Ferenc.

Nyitókép: A Flaman–Hézső citerakettős (Fotó: Kecskés István)