2024. április 20., szombat

A kollégisták szalagavatója Muzslyán

A bánáti katolikus kollégiumok nyolc évvel ezelőtt szervezték meg az első szalagavató bált. A nagybecskereki Szathmáry Karolina Leánykollégium és a muzslyai Emmausz Fiúkollégium végzőseinek, a szülőknek, a nevelőknek és a két intézmény minden dolgozójának immár hagyományos ünnepét szombaton tartották meg Muzslyán.

A kollégiumoknak az idén öt fiú és tizenöt leány érettségizője van.

Hálaadó szentmisével kezdődött a szalagavató a Mária Szent Neve plébániatemplomban. Kalapis Sztoján atya megáldotta a szalagokat, melyeket utána az Emmausz kollégium tornatermében tűztek fel egymásnak az érettségizők. Nemcsak a kollégisták búcsúztak egymástól, hanem Sztoján atya is elköszönt, mivel a szalézi rend megszünteti működését a becskereki egyházmegye területén.

Rontó Márta tanárnő közreműködésének köszönve a fiatalok bemutatták a bécsi keringőt, majd következett nagykorúságuk első tánca szüleikkel. A felnőtté válás ünnepe és búcsú alkalom a kollégiumi évekre való visszatekintésre is.  
A végzősökre vár az érettségi, majd következik a ballagás és az igazi búcsú. Helyükre új kollégistákat várnak. Mindkét intézményben van szabad hely. A nagybecskereki középiskolákban pedig őszre is nyílnak magyar tagozatok.

 

Nyitókép: A felnőtté válás rítusa (Kecskés István felvétele)