2024. április 18., csütörtök

Fúvósok szemléje Nagybecskereken

Az, hogy visszaesett a fúvóshangszerek iránti érdeklődés a fiatalok körében, látható volt a Vajdasági Fúvósok (Brass) XVIII. Fesztiválján is, amelyet szerdán tartottak meg Nagybecskereken. A Kultúrközpontban a hallgatóság Mozart, Beethoven, Csajkovszkij, Bartók művei mellett örökzöld melódiákat, dzsesszt és népzene-válogatást hallgathatott.

A rendezvény célja a fúvószene népszerűsítése, elsősorban a fiatalok érdeklődésének a felkeltése a fúvós hangszerek, de mindenekelőtt a színvonalas zene iránt.

– Ez a vajdasági fúvósok 18. fesztiválja – felnőtt korba léptünk –, ezért örülök annak, hogy több mint harminc fellépőnk volt. Bár ezúttal a részvevők a megszokottnál kevesebb városból érkeztek. Egyrészt azért, mert sok kollégánk nyugdíjba vonult. Reméljük, hogy a fiatalok majd feltalálják magukat és már jövőre javul a helyzet, és hogy több fellépőnk lesz – hallottuk Branislav Gagić szervezőtől.

A találkozó keretében megtartotta tisztújító közgyűlését a vajdasági zenepedagógusokat felölelő Vajdasági Fúvósok Aktívája. Az elnök Branislav Gagić, az alelnök pedig Dienes László rézfúvós tanár lett.

– Arról is beszélgettünk, hogy csökkent az érdeklődés a rézfúvós hangszerek iránt Vajdaságban, de egész Szerbiában is. Elsősorban azon kell dolgoznunk, hogy minél több gyerek járjon zeneiskolába, azon belül pedig azon, hogy minél többen válasszanak valamilyen fúvós hangszert – mondta Dienes László, az apatini Stevan Hristić zeneiskola igazgatója.

A díjazottak (Kecskés István felvétele)

A díjazottak (Kecskés István felvétele)

Sok zenészpalántának a fesztivál az első bemutatkozási alkalma volt. A szakemberek szerint lényeges, hogy a fiatal zenészek megismerkedjenek egymással, hallgassák egymást, mert az egészséges versengésből tanulni lehet.

Nyitókép: A Pancsovai Zeneközpont fúvósai (Kecskés István felvétele)