2024. április 18., csütörtök

Koszorúzás a zsinagóga helyén

Nagybecskereken az egykori zsinagóga helyén két éve elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával emlékeztek pénteken a holokauszt áldozataira. A zsinagóga 1896-ban épült és mintegy fél évszázadon keresztül szolgálta a becskereki zsidó közösséget. A második világháború idején a németek lerombolták. Kinézetét már csak régi képeslapokról ismerhetjük meg. Orgonája csodával határos módon maradt meg és a helybeli református templomban őrzik.

A nagybecskereki zsidó közösség 1288 tagját a második világháború kezdetén letartóztatták, majd Belgrádba deportálták. Legtöbben soha többé nem jöttek onnan vissza. Az atrocitások következtében a városból eltűnt a zsidóság. A megszállók lerombolták a zsinagógát is, amely szépségével, az újvidékivel és a szabadkaival vetekedett. A múlt század hetvenes éveiben felszámolták a zsidó temetőt is. A nagybecskereki zsidó hitközség 1994-ben alakult újjá. Ma 120 tagja van. 

Ezek az események arra figyelmeztetnek bennünket, hogy emlékezzünk az áldozatokra és olyan jövőt teremtsünk, amelyben ilyen dolgok soha nem ismétlődhetnek meg – hangzott el a megemlékezésen. Az önkormányzat nevében koszorúzó Saša Santovac alpolgármester hangsúlyozta, hogy a város hathatósan támogatja a zsidó közösséget.

Nyitókép: A zsidó hitközség koszorúz (Fotó: Kecskés István)