2024. április 12., péntek

Ifjúsági főzőverseny Muzslyán

Egymást érik a különféle főzőversenyek, de kevés olyan gasztronómiai rendezvény van, mint a muzslyai, amelyet kizárólag fiataloknak szerveznek. A cél az, hogy a gyerekek megismerjék a hagyományos ételeinket, valamint, hogy megmutassák nekik a főtt ételek előnyeit a gyorsételekkel szemben.

A rendezvényt szombaton hatodik alkalommal tartotta meg a muzslyai RÉMUSZ Hagyományápoló Egyesület. Ezúttal 11 csapat mérte össze tudását a csirkepaprikás főzésében. 

Ahogy Bacsó Mihály, az egyesület elnöke mondta a rendezvény célja az, hogy a fiatalokkal megszerettessék a hagyományos magyar ételeket, másrészt pedig megpróbálják a fiatalokat bevonni az egyesület munkájába.

Bíró István Győrben dolgozva alakította meg az első Bogrács-szakkört Magyarországon. Hazaköltözve itthon is igyekszik a fiatalokkal megszerettetni a szabadtűzi sütés, főzés örömeit.

– A hagyományos ételek főzése manapság nemcsak, hogy szükséges, hanem divatos is. Ezt szeretnénk a gyerekeknek átadni, hogy ilyen módon próbálják a régi ételeinket megismerni és versenyszerűen elkészíteni – mondta a nyugalmazott matematikatanár. 

A gyerekek – szülői felügyelet mellett – a helybeli nyugdíjasok egyesületének az udvarában élvezték az együttlétet, kifejezésre juttatva az ilyen rendezvények közösségépítő szerepét.

Nyitókép: A felnőttek felügyelete mellett fojt a főzés (Fotó: Kecskés István)