2024. június 14., péntek

Csökkent a munkanélküliek száma

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki fiókintézete nyilvánosságra hozta az első félévre vonatkozó adatokat

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki fiókintézetének nyilvánosságra hozott adatai alapján június 30-ával bezárólag a közép-bánáti körzetben összesen 9856 személy szerepelt munkanélküliként az adatbázisukban.

A legtöbb munkanélkülit Nagybecskerek községében jegyezték, 4869 személyt. Nagybecskereket Törökbecse községe követte 1483 fővel. Bégaszentgyörgy községben 1383, Szécsány községében 1135, Magyarcsernye községben pedig 986 munkanélküli szerepelt a nyilvántartásban. Ha ezeket a számokat összevetjük a múlt évre vonatkozó, közzétett adatokkal, akkor láthatjuk, hogy a munkanélküliek száma csökkenést mutat.

Tavaly, december végén ugyanennek a szolgálatnak a tájékoztatása szerint a közép-bánáti körzetben összesen 10.520 személy neve szerepelt munkanélküliként az adatbázisukban, Nagybecskerek községében 5319 fő, Bégaszentgyörgy községben 1484 fő, Törökbecse községben 1504, Szécsány községében 1238, Magyarcsernye községben pedig 975 munkanélküliről szólt a nyilvántartás.

Az adatok alapján elmondható, hogy a legtöbb munkanélküli szakképzetlen, az álláskeresők 49 százaléka. Őket követik a három-, illetve négyéves szakközépiskolai képesítéssel rendelkezők. Az álláskeresők tíz százalékát teszik ki a három-, illetve négyéves, felsőfokú végzettségű munkanélküliek. Tavaly a nagybecskereki fiókintézet mintegy 1200 fő számára segített munkát találni, két állásbörzét is szervezett, egyet Nagybecskereken, egyet pedig Törökbecsén.

– Az elmúlt időszakban nagyobb volt az igény a szakmunkásokra, tehát gyógyszerészeket, ápolókat, orvosokat, laboratóriumi technikusokat és hasonló, egészségügyi személyzetet, szaktanárokat, sofőröket, eladókat, raktárosokat, termelési operátorokat, biztonsági őröket, gépészeket, villanyszerelőket, konyhai kisegítőket, szakácsokat, pincéreket kerestek leginkább. A 2022-es gazdasági tevékenység az energia- és inflációs válság miatt nehéz körülmények között zajlott, ami megnehezítette a munkaadók üzleti tevékenységét, a munkaerőpiacon azonban nem állt be komolyabb változás, nem voltak tömeges elbocsátások – írják a közleményben.

Nyitókép: A magyarcsernyei Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat épülete (Vidács Hajnalka felvétele)