2024. június 13., csütörtök

Tömeges kérészrajzás a Tiszán

A cikkhez tartozó képgalériát ITT tekinthetik meg.

Kedden este hat órakor tömeges kérészrajzásnak lehettünk szemtanúi a Magyarkanizsa feletti Tisza kanyarban, ahol a legtöbb kérészlárva él a vajdasági folyószakaszon. Elkezdődött a fő rajzár, millió számra jelentek meg a hím tiszavirágok. A vízből kirajzó hímek még egy utolsó vedlést végeznek a part menti növényzeten, a csónakok oldalán, vagy épen a bámészkodó emberek hátán, kezén.

A rajzás első napjaiban főleg hím kérészeket látni, amint levetik utolsó lárvaingünket és megindulnak a víz felett alacsonyan repülve. Csak kevés hímnek sikerült párt találni, a természet millió számra áldozza fel a hímeket, majd amikor már elteltek, jól laktak tiszavirággal a halak és madarak, akkor indul be az igazi kérésznász, ami alig másfél, két órán át tart.

A szerencsés hímek találnak maguknak párt, majd a nap végén elcsendesül az apró selymes kérészszárnyak susogása. Mire a nap lenyugszik, nem marad élő tiszavirág, de addig a nőstények egyenként 5-6 ezer megtermékenyített peték raknak le a vízbe, biztosítva ezzel a több millió éves ősi rovarfaj fennmaradását, folytonosságát. A mi feladatunk, hogy ezt a csodát megőrizzük az idők végezetéig.

Nyitókép: Gergely József felvétele