2024. április 22., hétfő

A vártnál is nagyobb volt az érdeklődés

Informatikai képzés nőknek Magyarkanizsán

A közelmúltban kezdődött el a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben a nők informatikai képzése, amelyre sokan jelentkeztek. A községbeli nők áprilisig tanulják a számítógép-kezelés fortélyait, felzárkóznak, vagy épp most kezdik elsajátítani a napjainkban nélkülözhetetlen tudást. A képzésről Búzás Hedvig, a Cnesa oktatásszervezője számolt be.

Hogyan jött létre a projekt?

– Magyarkanizsa önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a Nemek Egyenjogúságának Intézetéhez. A Cnesa pedig a képzés lebonyolítója. Magyarkanizsa község akciótervén belül fogalmazódott meg, hogy a nőknek igenis szükségük van az informatikai felzárkóztatásra, és mint látjuk a jelentkezők számából, ez hatványozottan így van. Összesen három csoportnak tudjuk ingyenessé tenni ezt a képzést. Tudásszintfelmérés alapján alakítottuk ki a három csoportot, amelyek közül az első kettő már el is kezdte a tanulást. Az első két csoportnak ugyanaz a tananyag, azzal, hogy a második csoportnak van egy kis előtudása. Tehát ők az alapoktól indulnak, mert arra van igény.

Kik érdeklődtek a tanfolyam iránt?

– Az önkormányzat az aktív korosztályt célozta meg, amelynek tagjai vagy a meglévő munkahelyük miatt kell, hogy megszerezzék a számítógépes tudást, vagy munkahelyváltás előtt állnak, és hogy minél sikeresebben pályázhassanak, azért van szükségük az informatikai képzésre, vagy pedig önálló vállalkozást szeretnének, illetve meglévő vállalkozásuk van, és azt szeretnék hatékonyabban működtetni. Az elektronikus ügyintézés megkívánja a naprakész számítógépes tudást. A legkülönbözőbb életszituációkra próbál ez a tanfolyam megoldást kínálni. Előtte az idősebb korosztálynak szerveztük az okostelefon-kezelői tanfolyamot, illetve a számítógépes alaptanfolyamot, mert azt hittük, hogy a középkorosztály már rendelkezik számítógépes előtudással, ugyanis ők az iskolájukban, tehát az iskolai végzettségük által megszerezhették ezt a tudást. Igen ám, csak aki azóta, hogy befejezte az iskolát, nem ült számítógép előtt, nem irodai környezetben dolgozik, tehát nem volt lehetősége folyamatosan frissen tartani a tudását, az némileg elévült, és bizony a középkorosztálynak is szüksége van már a számítógépes alaptanfolyamra.

Mi az, amit itt elsajátíthatnak?

– Ami a témaköröket illeti, elsődlegesen alapvető témakörökkel kezdtük, mint a fájlok és a mappák rendszerezése. A Windows operációs rendszer teljes körű használatát tanulják. Nemcsak a számítógépen kell tudniuk elvégezni a mappák és fájlok rendszerezését, hanem a felhőben is, mivel egyre több a felhőalapú szolgáltatás. Tehát nemcsak a számítógépen, hanem az interneten is megtanulják ugyanezeket az alkalmazásokat. Kapnak egy kis szövegszerkesztő részt, van egy kis prezentációkészítés, tehát a PowerPoint használata, illetve bevezetés az Excelbe, a táblázatkezelő programot is megtanulják használni. Ez a harminc óra csoportonként az alapok elsajátítására szolgál, de az pont elég arra, hogy lássák, az elkövetkezendőkben a munkájuk során mi az a tudás, amit nekik még el kell mélyíteniük, akár egy következő tanfolyamon.

Áprilisig tart ez a képzés. Most még az elején vannak, hogy haladnak?

– Az első és a második csoportot indítottuk el. Ők április 3-án végeznek, és velük párhuzamosan március elején indítjuk a harmadik csoportot, és ők márciustól szintén április közepéig fognak dolgozni. Több mint negyvenöten jelentkeztek, nekünk viszont annyi helyünk volt, hogy az első csoportban tizenöten, a másodikban tizenhárman, a harmadikban tizenketten tudnak részt venni. Van olyan 20 éves, a legfiatalabb résztvevőnk, aki úgy nyilatkozott, hogy nem tanult eléggé az iskolában, de most a munkájához igenis szüksége van a tudásra, illetve vannak 60 év körüliek. Tehát elég nagy a szórás. Mindannyian Magyarkanizsa községbeli nők, köztük sok a pedagógus. Az előadó Gazdag Csaba tanár úr, aki a horgosi általános iskolában dolgozik, és több mint 15 éves szakmai tapasztalata van, ami direkt a felnőttek számítógépes oktatását illeti.

Hogyan látják, szükség lesz-e esetleg újabb kör indítására? Van-e rá igény?

– Felbátorított minket a tömeges jelentkezés, mivel tényleg pillanatok alatt beteltek a helyek. Azt látjuk, hogy igény van rá, a középkorosztálynak is szüksége van erre a tudásra, úgyhogy az elkövetkezőkben is meg fogjuk szervezni. Amennyiben lesz nyertes pályázat, akkor ingyenessé tudjuk tenni, ellenkező esetben fizetni kell érte – mondta Búzás Hedvig oktatásszervező.

A tanuló hölgyek szerdánként és péntekenként másfél órát töltenek a számítógép és az internet világában, aminek nagy hasznát veszik majd. 

Nyitókép: Javában folyik a képzés (BH felvétele)