2024. április 22., hétfő

Az összetartozás és az egység jegyében

Ökumenikus istentisztelet Magyarkanizsán

A keresztények egységéért, a világbékéért, és a közhatalomban résztvevő képviselőkért tartottak istentiszteletet vasárnap délután Magyarkanizsán a Szent Őrangyalok római katolikus nagytemplomban.

Az imádságot mgr. Fazekas Ferenc, a Szabadkai Egyházmegye püspöke, Harangozó László, a szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Dolinszky Gábor, a szerbiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház püspökhelyettese vezették. Palatinus István, a Szent Őrangyalok római katolikus nagytemplom plébánosa, az istentisztelet elején beszédében üdvözölte a híveket és a poltikum képviselőit, akik szintén tiszteletüket tették Magyarkanizsán. Dr. Pásztor Bálint külön beszédet is mondott a szentmisén, de a vajdasági magyar politikusok és a Vajdasági Magyar Szövetség tagjai is nagy számban jelen voltak a magyarkanizsai és környékbeli hívekkel együtt.

 

Színültig megtelt a magyarkanizsai Szent Őrangyalok római katolikus nagytemplom (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Színültig megtelt a magyarkanizsai Szent Őrangyalok római katolikus nagytemplom (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Palatinus István, az istentisztelet megálmodója elmondta, hogy hatvan éve, a második vatikáni zsinat folyamatában, amikor elhunyt XXIII. János, a zsinat megnyitója, VI. Pál pápa követte őt a pápai székben, aki lelkületében különleges indítattást érzett a keresztények közötti egység megszilárdítására.

– 1964 januárjában a keresztény egységért imádkozva VI. Pál Pápa meghívta Athenagorasz konstantinápolyi pátriárkát, aki minden keleti egyház pátriárkájával, illetve főérsekével értekezve Jeruzsálembe utazott és majdnem ezer év után a keleti és nyugati egyház csodálatos találkozása valósult meg Jézus halálának és föltámadásának bazilikájában. Ez azóta is arra indít minket, hogy mindannyian a keresztények egységéért imádkozzunk – magyarázta a plébános, aki arra is kitért, hogy a magyarkanizsai istentiszteletnek hármas szintje van.

– Legelőször az egységért imádkozunk, majd a békéért, és a közhatalom képviselőit is Isten áldásában részesítjük, hogy abban a nagy feladatban, amit végeznek mindannyiunkért, Isten áldása kísérje őket – emelte ki a plébános.

Az istentiszteleten a római katolikus, a református, az evangélikus püspökök és az ortodox egyház képviselője is egy emberként imádkozott Magyarkanizsán ezért a három fontos dologért, így alakultak egy nagy szeretetkapcsolattá a jóisten lelkületében, hiszen minden ember vágyik az egységre és az összetartozásra.

 

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Mgr. Fazekas Ferenc, a Szabadkai Egyházmegye püspöke az istentisztelet előtt lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a napokban tartották a keresztények egységéért végzett imanyolcadot és  ez a szentmise is ennek jegyében, a keresztények egységéért való imádkozással történt.

– Imádkozunk a keresztények egységéért, ami egyrészt reménnyel tölt el bennünket, hogy tudunk együtt lenni más egyházakkal és más alkalmakkor is együtt tudunk működni. Közösen szoktunk segíteni a rászorulókon is. A keresztény egyházak több tekintetben tartják ezt a kapcsolatot és együtt tevékenykedünk Jézus Krisztus tanítása szerint és az ő szellemében – hangsúlyozta a Mgr. Fazekas Ferenc.

A közhatalomban résztvevő képviselőkért is imádkoztak vasárnap délután Magyarkanizsán, ahol dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke is beszédet mondott és kifejezte köszönetét Palatinus István atyának is azért, hogy olyan ökumenikus istentiszteletet szervezett, melyen nem csak jelen voltak a történelmi egyházak püspökei, hanem a világbéke és a keresztények egysége mellett a közhatalomban résztvevőkért is imádkoztak.

 

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

– Nem meglepő, hogy a történelmi egyházak és a politika együttműködik, hiszen ugyanaz a célunk, ez pedig nem más, mint hogy a vajdasági magyar közösség erőben, egészségben meg tudjon maradni és fejlődni tudjon itt az ezer éves szülőföldjén – mondta dr. Pásztor Bálint, aki a templomban mondott beszédében kiemelte, hogy azonkívül, hogy a világbékéért és a keresztény egységért imádkoztak a püspökök, a választott parlamenti képviselők sikeres munkájáért is imára kulcsolták kezüket, amiért külön köszönet illeti őket.

A római katolikus egyháznak, a szerbiai keresztyén református egyháznak és az ágostai hitvallású evangélikus egyháznak is köszönetet mondott, hogy a hívek támogatták a Vajdasági Magyar Szövetséget a választási kampányban, elősegítve azt, hogy közel 65 ezren szavazzanak a VMSZ-re a tartományi és köztársasági választásokon, annak érdekében, hogy erős maradjon a közösség parlamenti érdekképviselete.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele