2024. június 17., hétfő

Együtt az orgonáért

Nagyon rossz állapotban van a kishegyesi templom hangszere – A helyi motorosok adományt adtak át az egyháznak

A kishegyesi Szent Anna katolikus templom orgonája a XIX. század közepén épült. Eredetileg nem a kishegyesi templomnak szánták, de végül itt építették be. A sok-sok éves használat sajnos nyomot hagyott a hangszeren: kopott a mechanikája, lehangolódtak a sípok, szuvasodik a farésze stb. Szó, mi szó, megérett az idő a felújításra, ami viszont óriási összeg lenne – mondta el lapunknak dr. Kara Nándor, az apostoli nunciatúra helyi munkatársa.

– Hatalmas beruházásról lenne szó, 90 ezer euróra van szükség ahhoz, hogy ez az orgona külsőleg-belsőleg megújuljon, és úgy szóljon, mint új korában, sőt jobban. Ezt sajnos önerőből nem tudjuk megoldani, csak pályázni tudunk. Viszont mérlegelni kell, hogy egy ekkora beruházásnál érdemes-e felújítani, vagy a modern technika nyújtotta eszközökhöz fordulnunk. Hiszen egy mostani digitális orgona olyan, mintha egy igazi orgona szólna, viszont a tizede árából megvan a hangszer. Mi a mellett döntöttünk, hogy megpróbáljuk felújítani az orgonát, ha tudunk rá pályázni. Viszont a felújítás során az orgona több évig nem lesz a templomban, és erre az időre kell egy helyettes hangszer. Azt is tudni kell, hogy ha egy hangszer rossz, és mi ennek ellenére használjuk, akkor tovább rontunk a helyzetén. Ez azt jelenti, hogy pihentetni kellene a nagy orgonánkat. Emiatt gondoltuk első lépésnek, hogy beszerzünk egy digitális orgonát – mondta el Kara, majd hozzáfűzte, hogy jelenleg még használatban van a hangszer, de érződik rajta, hogy nem jó, hatással van rá légnyomás, a páratartalom stb., és a kántorok vagy orgonaművészek nagyon megérzik, milyen állapotban van.

Hogy a templom orgonájának problémája megoldódjon, adománygyűjtési akcióba kezdett az egyházközösség.

– Amikor a templom épült, akkor az emberek összeadták rá a pénzt, és a plébánia hozzáadta a saját részét. Ez volt a helyzet, amikor Than Mórral festették a mellékoltárképeket, amikor 1938-ban bővítették a templomot, és legújabban is, amikor vetítőrendszert építették be. Mi, papok jövünk-megyünk, de amit itt megvalósítunk, azt nem visszük magunkkal. Azt a kishegyesi híveknek csináljuk. Egy-egy ilyen adománygyűjtő akció összekovácsolja az embereket, és nem az számít, ki mennyit ad. Az adomány révén viszont az emberek érzik, hogy az az orgona egy kicsit az övék is – fogalmazott Kara.

 A MOTOROSOK PÉLDÁT MUTATTAK

Az adománygyűjtést legkomolyabban a Kishegyesi Kismotoros Banda vette. Jótékonysági majálist szerveztek, amelynek a teljes bevételét az orgonára szánták – számolt be Barna József, a kismotoros banda vezetője.

– Többször szerveztünk már jótékonysági akciót, többek között a női fórumnak gyűjtöttünk csomagra. Most úgy döntöttünk, hogy az orgona faluérdek, és jelenleg problémát jelent a templom számára. Szeretnénk, hogy ez megoldódjon, ezért kihasználtuk a majálisi akciót, hogy a bevételt felajánljuk az egyháznak az orgona felújítására vagy új orgona beszerzésére. Ezzel szeretnénk hozzájárulni a falu vallási életéhez – mondta el Barna, majd hozzáfűzte, hogy a jövő évi majálisozást is jótékonysági célra szeretnék kihasználni, akkor a Vöröskereszt népkonyhaprogramjára fognak gyűjteni.

Nyitókép: A kismotoros banda tagjai átadják az adományt dr. Kara Nándornak (Lakatos János felvétele)