2024. június 21., péntek

Csaknem húsz éve „szajkózzák”

Különleges élmény volt a Szajkó énekegyüttes fellépése

Különleges zenei élményben, igazi csemegében volt részük azoknak, akik ott voltak a kishegyesi színházteremben, amikor a Szajkó énekegyüttes fellépett a Fokos zenekarral. A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület keretében megalakult és ma is működő énekegyüttes már csaknem húsz éve van együtt. Fiatal lányok és asszonyok alkotják, akik gyermekkoruktól együtt énekelnek. A csaknem két évtized alatt sorra hozzák el a különféle díjakat, elismeréseket a vetélkedőkről és szemlékről. Az est során válogatás hangzott el az eddigi pályafutásuk során feldolgozott dalokból.
A Szajkó énekegyüttes az egész Kárpát-medencét bejárta az előadott népdalokkal. Borsodi Patyerek Orsolya felkészítő pedagógus és művészeti vezető alapította a csoportot 2003-ban, és azóta is vezeti. Első felállásban rajta kívül Csőke Andrea, Csabai Zsuzsanna, Moldvai Anna, Patyerek Réka és Povázsánszki Csilla voltak a tagjai. 2004 és 2007 között minden évben ott voltak a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedő döntőjében. 2004-ben bronz, 2005 és 2007 között minden évben arany oklevéllel tértek haza. 2008 és 2012 között a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének első helyezettjei voltak, és ismét minden évben arany oklevelet kapott a csoport. Első albumukat, amelynek címe: Kislány, jól gondold meg, 2013-ban a falunapi rendezvénysorozat keretében, egy alkalmi koncerten mutatták be. A Durindó vajdasági népzenei fesztivál résztvevői 2013 óta. A zsűri 2014-ben beválasztotta őket a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjének résztvevői közé, ahol nagydíjat kapott a Szajkó énekcsoport. A csoport rendszeres fellépője az 1848/49-es megemlékezéseknek, a falunapi rendezvényeknek, valamint a hegyesi csata évfordulóján és az aradi vértanúk tiszteletére szervezett megemlékezéseken is rendszerint ott vannak.
Borsodi Patyerek Orsolya azt is elmondta, hogy a csoport jövőre ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, és erre az alkalomra külön programmal készülnek. A jelenlegi tagok: Tóth Sára, Krizsán Kyra, Tóth Réka, Juhász Réka, Tamás Emese, Szőke Boglárka, Jovánovity Patyerek Réka, Borsodi Patyerek Orsolya. A Szajkó népi énekegyüttes vezetője hozzátette, hogy a Fokos zenekarral régóta együttműködnek, a második lemezüket velük közösen rögzítették, az elsőn a Csalóka zenekar működött közre. Az évforduló megünneplésére őket is meghívják majd, illetve az eddigi tagokat, barátokat.
A pénteki repertoárban önállóan és a Fokos zenekar kíséretével is énekeltek. Az elmúlt évek „terméséből” készült a válogatás. Főként szerelmes dalok szerepeltek repertoáron, valamint a mindennapi életről, párválasztásról, házasságról hangzottak el vajdasági gyűjtésből származó népdalok, emellett erdélyi és felvidéki gyűjtések anyagából is, tehát lényegében a Kárpát-medence minden tájegységéből. A Szajkó énekegyüttes önálló koncertjét a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a Csoóri Sándor Alap támogatta.

Nyitókép: A pénteki koncert pillanatképe / Tóth Péter felvétele