2024. április 17., szerda

Támogatások és hitelek

Mezőgazdasági témájú lakossági fórum Bácsfeketehegyen

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének szervezésében csütörtökön este lakossági fórumot tartottak Bácsfeketehegyen (Feketicsen), a Kultúrotthon nagytermében. Nagy volt az érdeklődés a rendezvény iránt, hiszen a mezőgazdasági termelők számára fontos témákról volt szó. Az est vendége volt dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója és Tóbiás József köztársasági parlamenti képviselő, valamint az aktualitásokról röviden Juhász Árpád falugazdász is beszélt.
A kedvezményes hitel és a költség-visszatérítés is egy adott befektetés megvalósítását segíti, ezért nagyon fontos a gazdák számára – számolt be a médiának Molnár Viktor.
– A családi gazdaságok részben ennek köszönhetően tudnak talpon maradni, részben fejlődni és versenyképesek lenni. A tartományi mezőgazdasági titkárság az idén is legnagyobb költségvetéssel rendelkezik a titkárságok közül, több mint 10 milliárd dinár áll rendelkezésére éves szinten. Ebből 1,4 milliárd dinár a mezőgazdasági termelőknek szánt pályázati forrás, 1,5 milliárd dinárt pedig az önkormányzatoknak  szántak különböző pályázatokra. Pl. vízvezeték felújítására, szennyvízcsatorna kiépítésére, határutak rendezésére stb. A mezőgazdasági termelők számára több mint 10 pályázat kerül kiírásra. Ezek közül a legérdekesebbek a kezdő mezőgazdasági termelőknek szánt startup pályázatok, amelyeknek köszönhetően akár 90 százalékos támogatást is kaphatnak – mondta el Molnár, majd arról is szólt, hogy a több éve megszokott pályázatok is meg fognak jelenni, pl.  fóliasátor kiépítésére, jégvédelmi rendszerek telepítésére, a feldolgozóiparral kapcsolatos és az eszközvásárlásra szánt pályázatokra. Külön pályázat van a borászoknak és az alkoholpárlatok készítőinek, valamint a kis sörfőzdéknek.
– Sokfajta pályázat létezik, a mezőgazdasági munkálatok és feldolgozó kapacitások kialakítása, fejlesztése szinte teljesen le van fedve. A titkárság kivárja, hogy a családi gazdaságokat bejegyezzék, és így hozzájussanak a szükséges iratokhoz az eUpraváról. A mezőgazdasági fejlesztési alap is hasonlóan fog eljárni, 13 kölcsönvonal fog megjelenni, 1 százalékos éves kamatlábbal. Az elérhető lehetőségek közül ez a legkedvezőbb, és lesz elegendő pénz, hiszen az éves terv szerint 900 millió dinár áll majd rendelkezésre a 13 pályázaton – tudtuk meg az igazgatótól, aki azt is elmondta, hogy a termelők párhuzamosan pályázhatnak az alaphoz hitelért, valamint a titkársághoz költségtérítésért. 
A 2024. évi agrárbüdzsé az elmúlt évek legnagyobbja, 105 milliárd dinár, amihez még hozzájön 14 milliárd dinár üzemanyag-támogatás – mondta el Tóbiás József.
– Az idei az elmúlt 20 év legnagyobb agrárbüdzséje, és ennek 61 százaléka direkt kifizetésekre van szánva. Ide tartoznak a területalapú támogatások, amire most zajlanak a bejegyzések. Ez hektáronként 18 ezer dinárt tesz ki, amihez hozzátesszük a 17 ezer dinár értékű vetőmagot, amit szintén igényelhetnek, valamint az üzemanyag visszatérítését. Ha mindezt összeszámoljuk, akkor összességében hektáronként csaknem 350 euró a támogatás összege. Azért jöttünk el a termelőkhöz, hogy segítséget kérjünk az esetleges komolyabb problémákra, amiket a falugazdászok nem tudnak itt helyben megoldani. Beszélgetünk az emberekkel, információkkal látjuk el őket, esetleg ők hívják fel a figyelmünket olyan problémákra, amelyekkel szembenéznek a mindennapok során – fogalmazott a képviselő.

Tóbiás József és Molnár Viktor / Lakatos János felvétele

Tóbiás József és Molnár Viktor / Lakatos János felvétele

Nyitókép: Nagyszámú érdeklődőt vonzott a lakossági fórum / Lakatos János felvétele