2024. július 20., szombat

Év végi támogatás a gazdáknak

Kishegyes község mezőgazdasági termelői az önkormányzattól kaptak támogatást

Kishegyes község önkormányzata pénteken írt alá támogatási szerződést azokkal a községbeli gazdákkal, akik sikeresen vettek részt az önkormányzat mezőgazdasági pályázatán. Az idén megnövelt keretösszege volt a pályázatnak, amelyen összesen 4 kategóriában lehetett pályázni. Oroszi Sándor, az önkormányzat mezőgazdasági és gazdasági osztályának vezetője arról számolt be lapunknak, hogy rekordszámú nyertes pályázóval írtak alá szerződést.

– Az idén négy kategóriánk volt: a piaci bérleteknek a társfinanszírozása, ahol 20 nyertes pályázónk volt. Ennek a kategóriának 158 ezer dinár volt a keretösszege. A második kategória az állatorvosi költségek, vitaminok, vakcinák beszerzésének a megtérítése volt, 26 sikeres pályázónk volt és 426 ezer dinárt osztottunk ki. A harmadik kategóriában a mesterséges megtermékenyítés költségének megtérítésére lehetett pályázni, és 17 sikeres pályázatunk volt. A kiosztott összeg 377 ezer dinárt tett ki. A legnépszerűbb kategória a gazdaságok természeti vagyonába való beruházás volt, 167 pályázat érkezett be, és ebből 154 kapott támogatást. 13 gazdaság a pontrendszer miatt nem nyert, mivel véges volt a költségvetésünk – számolt be az osztályvezető, majd arról is szólt, hogy eredetileg 4 millió dinár volt előirányozva a pályázatra, viszont a beérkezett kérelmek összege jóval meghaladta azt.

– A négy kategóriában beérkezett pályázatok teljes összege 8,4 millió dinár volt, ezért úgy döntöttünk, hogy a jövő évi költségvetésben erre előirányzott összegeket is átirányítjuk az idei pályázatra. Ez azt jelenti, hogy az idei pályázat keretösszege 8 millió dinárt volt. Ennek tükrében 217 sikeres pályázatunk volt, és 13 pályázó nem nyert – mondta el Oroszi.

Az önkormányzat mezőgazdasági pályázatán az idén is a gazdaságok természeti vagyonába történő beruházás volt a legnépszerűbb kategória. Ezen belül a legtöbben traktorgumi vásárlására pályáztak, de pályáztak itatók, etetők, tenyészállatok, szerszámok, szárító, cserepek, melegítők, méhészeti eszközök és fóliasátrak vásárlására is – tudtuk meg az osztályvezetőtől, aki végezetül elmondta, hogy a jövő évben is szeretnék kiírni a mezőgazdasági pályázatot.

Nyitókép: Az idén 217 községbeli gazda részesült támogatásban (Lakatos János)