2024. június 20., csütörtök

Az eAgrar útvesztőiben

Az új rendszerrel kapcsolatban kaptak segítséget a Csóka községbeli gazdák

Az eAgrar bevezetése számos új helyzetet hozott a gazdaságok számára, hiszen gyökeresen megváltoztatta az előző évek teendőit. Az új rendszerről tartottak kerekasztal-beszélgetést csütörtökön a Csókai Gazdakör épületében.

Törköly Tünde helyi falugazdász elmondta, hogy akik már tavaly sikeresen regisztráltak ezen a felületen, azoknak minden évben meg kell újítaniuk a gazdaságot, ezt pedig már januártól megtehetik. Hangsúlyozta, amennyiben ezt elmulasztják, akkor pályázni sem tudnak.

– Amennyiben a gazdasággal kapcsolatos változás történik, azt 30 napon belül az eAgrar felületén is fel kell tüntetni. Fontos, hogy a gazdák betartsák a határidőket, és pontos adatokat adjanak meg, ellenben 1–5 évig is passzív állapotba kerülhet a gazdaságuk – mondta a falugazdász.

A kerekasztal-beszélgetésen szót ejtettek a területalapú támogatásról is. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy a pályázatok átadásának új határideje 2024. április 1-je, és 100 hektárig igényelhető, hektáronként 18.000 dinár. A falugazdász rámutatott arra is, hogy nem minden kultúrára jár támogatás, emellett, hogy az állami földterületek esetében csak a licitáció alapján bérelt földekre lehet beadni a pályázatot. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy aki már átnyújtotta kérelmét, rendszeresen ellenőrizze az e-postafiókját, ugyanis ide kapják a különféle végzéseket, amelyeket el kell fogadniuk.

– A vetésterv rész kitöltésénél csak azokat a növénykultúrákat kell beírni, amelyek vagy abban a pillanatban már a megművelt földben vannak, vagy a későbbiekben tervezi elvetni. Az üzemanyagszámlákkal kapcsolatban azt is tudni kell, hogy tankolást követően a pénztárnál meg kell adni a gazdaság számát, ezt a 16-os kóddal kell feltüntetni. Amennyiben a számla helyesen lett kitöltve, abban az esetben az eAgrar felületén automatikusan meg fog jelenni – jegyezte meg Törköly Tünde, majd hozzátette, hogy az üzemanyag-kérelmek benyújtására egyelőre nem szabtak határidőt.

A tenyészállatokkal kapcsolatban elhangzott, hogy amennyiben már meglévő gazdaságba szeretnének bejegyeztetni, akkor az állatorvosnál meg kell nyitni az udvarszámot (HID), ehhez pedig a gazdaság számára (16-os kód) lesz szükség, hogy az eAgrar felületén is megjelenjenek az újonnan bevitt adatok.

A falugazdász felhívta a figyelmet, hogy minden hétfőn és szerdán 8 és 16 óra között a csókai irodában fogadja az ügyfeleket, míg kedden 8 és 12 óra között az egyházaskéri, a feketetói és a kanizsamonostori helyi közösségben, csütörtökön szintén 8 és 12 óra között a hódegyházi és a tiszaszentmiklósi helyi közösségben, pénteken pedig a szanádi helyi közösségben 8 és 11 óra között. Telefonon a 069/55-25764-es telefonszámon kaphatnak információt a Csóka községbeli gazdák.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele