2024. április 20., szombat

„Energiát és motivációt adnak az új beiratkozók”

Több mint száz új magyar könyv és temérdek program a csókai könyvtárban

Az idei tanév kezdetén is tartalmas programokkal várták a fiatal olvasókat a Csókai Városi Könyvtárban. Elsősök ismerkedtek az intézménnyel, a kölcsönzés szabályaival, mesét hallgattak, könyveket lapozgattak és egész évre szóló ingyenes tagsági jegyet kaptak. A foglalkozásokon konkrét téma köré felépített interaktív órákon vehettek részt a diákok.

– Az elsősökkel való ismerkedésen túl a magyar népmese napját is megünnepeltük a harmadikosokkal, ezenkívül volt könyvbemutató is, amikor a csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola tanulói jöttek hozzánk Sándor Zoltán Apátlanok című kötetének ismertetőjére. A gyermekhét alkalmából több osztály tett látogatást nálunk, akkor többek között Goran Novakov törökkanizsai író jött hozzánk, aki alsósoknak tartott könyvbemutatót. Legutóbb Nadežda Petrović festőnőről szóló előadást hallhattunk a könyvtárban. Minden korosztályt meg szeretnénk szólítani. Ebben az óvónők, tanítónők és tanárok mindig segítségünkre vannak, amiért nagyon hálásak vagyunk. Azt szeretnénk, hogy a gyermekek otthonosan mozogjanak a könyvtárban, és később is szívesen térjenek be hozzánk. És valóban, minden ilyen foglalkozás után vissza-visszatérnek beiratkozni, könyveket kölcsönözni – sorolta céljaikat és a mögöttük álló események sokaságát Szőregi Márta, a könyvtár munkatársa.

Mint mindig, most is hangsúlyozta, hogy az intézmény fő feladata a gyermekek olvasóvá nevelése könyvtári foglalkozások segítségével. Ehhez pedig nagyban hozzájárul, hogy továbbra is sikeresen együttműködnek a helyi óvodával, általános iskolával és középiskolával. Sőt, nemcsak a helyi, hanem a község többi oktatási intézményével is, hiszen a könyvtár és az ezt működtető művelődési és oktatási központ eseményein folyamatosan részt vesznek a falvakból érkező gyermekek.
Nemrégiben újabb sikerkönyvekkel bővült a könyvtár állománya, szerb és magyar újdonságokból is jócskán van válogatnivaló. A könyvtár munkatársai mindig igyekeznek úgy összeállítani a beszerzendő könyvek listáját, hogy azok érdekes, változatos olvasnivalóval tudjanak szolgálni. Az életrajzi regények, thrillerek, krimik azok, amelyeket különösen kedvelnek az olvasók, ezek mellett könnyed, romantikus regények is érkeztek. A legkisebbek részére képeskönyveket szereztek be. A könyvek vásárlása a Csóka Művelődési és Oktatási Központ forrásaiból, községi költségvetésből és a tartományi művelődési titkárság jóvoltából valósult meg.

– Több mint száz új, magyar nyelvű könyvet sikerült beszereznünk. Nagyon jók a visszajelzések, mi pedig állandóan azon munkálkodunk, hogyan frissítsük az állományunkat. Célunk, hogy olvasóink számára olyan irodalmi alkotásokat tegyünk hozzáférhetővé, amelyek folyamatosan igazodnak az igényeikhez és ízlésükhöz. Sok új olvasót vonzanak be frissen érkezett könyveink, a környező községekből is jönnek hozzánk, aminek szintén nagyon örülünk. Új energiát adnak az új beiratkozók. Motivációt jelentek a mi további munkánkhoz is – mesélte Szőregi Márta, és hozzátette, hogy természetesen az elkövetkező hetekre is tele vannak tervekkel.

Csütörtökön újabb eseményre készülnek, amelyen 10 órai kezdettel Cs. Simon István csókai költőre, újságíróra emlékeznek. Erdélyi Ilona nyugalmazott magyartanárnő fog tartani rendhagyó irodalmi órát, amelyen részt vesznek a csókai Jovan Popović Általános Iskola felsős diákjai.

A könyvtár munkatársai maguk is igyekeznek részt venni különböző szakmai eseményeken. A napokban a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Kapocs Könyvtári Csoport szervezésében Budapestre látogattak az Országos Széchényi Könyvtárba és a Petőfi Irodalmi Múzeumba. A hónap végén pedig a belgrádi könyvvásárra utaznak majd.

 

Nyitókép: Jolić Dijana és Szőregi Márta könyvtárosok a friss kötetekkel (Fotó: Balázs Andrea felvétele)