2024. április 18., csütörtök

Roppantak a szárak

Az eseményről fotógaléria is készült, amelyet ITT tekinthet meg.  

Szombaton a délelőtti órákban közös reggelire várták a csapatokat Feketetón. Innen indultak el Egyházaskér irányba arra kukoricaföldre, ahol a következő órákban bemutatták, mennyire gyorsan és precízen vágják, valamint milyen erősen kötik kévébe és kúpozzák a kukoricaszárakat. Az esemény helyszínéül szolgáló földterület Nikolin Zdravkóé. 
A rendezvénynek többéves hagyománya van a faluban, idén tizenharmadik alkalommal szervezték meg, s mint mindig, most is nagy eseménynek számított Feketetón. Most tizenhét csapat vett részt rajta. Jöttek helyiek, csókaiak, padéiaik, zentaiak, felsőhegyiek és gyulaiak is. A legtöbben már rutinos és visszatérő résztvevők voltak a kukoricamóván. Senki sem lazsált, ütemesen zajlott a munka, amire az élő muzsikaszó is rásegített.
– Reggel hat órakor indultunk Békéscsabáról, heten jöttünk. Szeretünk itt lenni, az előző években is voltunk már. Gyula környékén nincs ilyen jellegű rendezvény, de a többiekkel itt-ott részt veszünk különféle eseményeken – magyarázta Máté Ilona, a Gyulai Gazdakör csapatának tagja.
A többi csapat is hasonló lelkesedéssel beszélt a feketetói kukoricatörésről. Elmondták, hogy sokuk számára ez egy olyan kötelező program, amely minden évben vidám hangulatban és kiváló szervezésben zajlik le, így ki nem hagynák.
– Minden évben megszervezzük a hagyományos kukoricatörést, habár az idén nehezebb volt véghez vinni. Végül tizenhét csapat jött el, a verseny után pedig ebéd várja őket. A művelődési háznál lesz még egy kisebb versenyszámunk, amelyen a gyerekek és a csapatok kukoricát dobálnak kosarakba – mondta Neranđžić Gabriella, a Feketetó Művelődési Egyesület elnöke, akik idén is fő szervezői voltak az eseménynek. 

A zentai vadászegyesület csapata rekord gyorsasággal állította fel a kévéket (Fotó: Balázs Andrea)

A zentai vadászegyesület csapata rekord gyorsasággal állította fel a kévéket (Fotó: Balázs Andrea)

Nyitókép: A kicsiknek külön érdekesség volt a felsőhegyi Kiss Csapat reggeli tálalása (Fotó: Balázs Andrea)