2024. július 18., csütörtök

Együtt a fejlődés útján

Csókán díszüléssel, koszorúzással és kiállításmegnyitóval ünnepelték meg a község napját

Szent Anna, illetve a görögkeleti vallásúaknál Gábriel arkangyal emléknapja az, amelyet Csóka minden évben megünnepel, hiszen a hagyományok szerint az 1836. évi, Bánátot sújtó kolerajárvány éppen Szent Anna napján, vagyis július 26-án fejeződött be a településen.

A Csóka-napi programsorozat szerdán kezdődött, de a fontosabb eseményeket csütörtökön tartották meg. Reggel az önkormányzat vezetői megkoszorúzták az 1831-es kolerajárvány áldozatainak emlékkeresztjét, ezt követően megnyitották a Paleta Egyesület retrospektív alkotásainak és a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Százszorszép kézimunkacsoportjának a kiállítását a Művelődési Házban, majd sor került a községnapi díszülésre.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A díszülésen elsőként Oláj Tibor, a községi képviselő-testület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy számos területen sikert értek el az elmúlt időszakban. Több utat felújítottak a község területén, amelyek közül Oláj Tibor a Tiszaszentmiklós és Hódegyháza közötti szakaszt emelte ki. Megemlítette a padéi piac felújítását, és elmondta, hogy emellett támogatást nyújtottak a mezőgazdasági termelőknek, civil szervezeteknek, sportegyesületeknek, történelmi egyházaknak és a kisvállalkozásoknak, valamint megvalósították a közmunkaprogramot.

– A községi képviselő-testület az elmúlt egy évben kilenc testületi ülést tartott, amelyeken csaknem 120 napirendi pontot vitattunk meg, és olyan döntéseket hoztunk, amelyek remélhetőleg pozitív értelemben határozzák majd meg Csóka község stratégiai fejlesztési irányait és kihasználható potenciáljait – mutatott rá, és hangsúlyozta, hogy ennek ellenére rengeteg feladatot kell még elvégezniük. Így Csókán be kell fejezniük a vízvezeték-hálózat felújítását, ahogyan ugyanezt a község falvaiban is el kell majd indítaniuk. A megvalósítandó beruházások közül a falvak szennyvízelvezetését és a szennyvíztisztító kiépítését emelte ki.

E feladatok közül talán a gazdasági vállalkozások alapítását és működését elősegítő üzleti környezet megteremtése a leglényegesebb – hangsúlyozta.

– Meggyőződésem, hogy a jövőbeli sikereinkhez sok munkára és nagyon jó teljesítményre van szükség. Köszönettel vesszük polgáraink, híres vagy ismert személyek és a községünkben működő vállalatok vezetőinek véleményét, javaslataikat, akár fenntartható fejlődésünkkel, akár a tevékenységünkkel kapcsolatban. Tudom, hogy nem lesz mindig azonos a véleményünk. Lesznek majd nézeteltérések a problémák fontosságáról, a megoldások módjairól, a fejlesztésekről, de soha nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy legfontosabb célunk a községünk polgárai életének könnyebbé és szebbé tétele. Nagy kihívások és feladatok állnak előttünk, ezért folyamatosan cselekedni és tenni kell, hogy fiataljaink lehetőséget kapjanak az itt maradásra és a munkába állásra – mutatott rá Csóka község képviselő-testületének elnöke.

Stana Gyömbér, Csóka község polgármestere az ünnepség résztvevőihez szólva Szent Anna és Szent Gábriel arkangyal ünnepével kapcsolatban kiemelte, hogy e két védőszent egy időben való megünneplése a csókai magyarság és szerbség együttéléséről és együttműködéséről szól.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

– Tiszteletben kell tartanunk a nekik tett fogadalmunkat, miszerint együtt, békességben éljünk, és mindenkor segítsünk egymásnak – hangsúlyozta Csóka polgármestere, és Pál pátriárkát idézve megjegyezte, nem szabad megengedni, hogy a körülöttünk lévő gonosz felébressze a bennünk lakozó gonoszt.

A polgármester beszámolt róla, hogy a községet jelenleg irányító koalíció 2016-os hatalomra kerülése óta napjainkig sok változást eszközölt, sok mindent megoldott az infrastrukturális befektetések, a művelődés terén, az egyesületekben, ezért köszönetet mondott minden helyi közösségnek azért, hogy rámutattak arra, mi minden szükséges a települések fejlődéséhez.

– Az elmúlt évek során arra törekedtünk, hogy egyre nagyobb összegeket különítsünk el az intézményeink számára, nagyobb gondot viseljünk a lakosság legérzékenyebb rétegére.

Stana Gyömbér örömmel osztotta meg a jelenlévőkkel a jó hírt, hogy az építkezésügyi minisztériumtól egy francia donációból és a Világbanktól származó anyagi forrásokból a csókai önkormányzat több mint egymillió-százezer eurós összegre tett szert, amit az elkövetkező öt esztendő alatt folyósítanak számukra infrastrukturális beruházásokra.

A hagyományokhoz híven a községnapi ünnepi műsor keretében az idén is megjutalmazták a község legjobb általános és középiskolás diákjait, illetve a csókai sportklubok kiemelkedő sportolóit.

Az ünnep alkalmából szombaton rendezik meg a hagyományos bográcsfesztet a művelődési ház udvarában. A főzés 8 órakor kezdődik, az eredményhirdetés pedig 11.30-ra várható. 21 órakor a focipályán a belgrádi Bijelo Dugme Tribute Band koncertje zárja a Csóka-napi programsorozatot.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele