2024. június 20., csütörtök

A mester és a tanítványok

Adán képző- és iparművészeti kiállítást nyílt a könyvtár Hazavárlak-programsorozatának keretében

Pesznyák Erika adai festőművész és általános iskolai rajztanár, illetve harmincnégy egykori és jelenlegi tanítványainak alkotásaiból nyílt képző- és iparművészeti kiállítás vasárnap Adán, a Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében. A könyvtár szervezésében az Ada községi vagy onnan elszármazott alkotókat bemutató Hazavárlak-programsorozat negyedik állomásaként került sor a kiállításra, amelyet Maksó Éva könyvtárigazgató nyitotta meg. A megnyitót Koncz Éva énektanár és énekes, valamint az őt zongorán kísérő Világos Renáta zenetanár és zeneszerző fellépése tette ünnepélyesebbé.

A kiállításon változatos képző- és iparművészeti technikákkal készült alkotások láthatók. Pesznyák Erika elmondta, hogy a kiállítási tárgyak között vannak szobrok, grafikai alkotások, festmények, könyves kiadványok, kézműves és bőrműves termékek, iparművészeti edények és kerámiák. A kiállítók között vannak a négy-ötéves gyerekektől, az általános és középiskolás diákokon át egészen a rangos alkotókig, akik hatalmas teljesítményeket értek el. Kiemelte, hogy az utóbbiak között van olyan alkotó, aki dizájn kategóriában Magyarországot képviseli Cannes-ban, vagy éppen Japánban járt jutalomtanulmányon. Elismerte, hogy rajztanárként fontos számára, hogy hozzájárult tanítványai alkotói pályájának alakulásához.

– Egy tanárnak akkor eredményes a munkája, ha diákjai túlszárnyalják. Nagyon nagy boldogság azt látni, hogy ilyen sokan követik azt az utat a képzőművészet terén, amit én őszintén művelek, illetve, hogy túlszárnyalnak engem. Ebben semmiféle féltékenység sincs, ez egy tanár számára inkább egy hatalmas elismerés – nyilatkozta Pesznyák Erika. – Ez a kiállítás az elmúlt huszonnyolc évet jelenti a számomra. Összeszámoltam, negyven diákom van, akik hivatásszerűen foglalkoznak rajzzal vagy a képzőművészet bármelyik másik ágával. Képzőművészeti középiskolát, főiskolát vagy egyetemet végeztek, van három tetováló művész is közöttük, akiknek szintén az egész életét betölti a rajzolás. Összegeztem és úgy gondoltam, hogy mindez megérdemel egy fontos és nagy kiállítást. A tervem az, hogy legyen ez egy kiinduló pont, és innentől, ha mindenki egyenként kiállítana közülük, akkor Adán egy fergeteges képzőművészeti élet alakulna ki. Ezenkívül, azért is fontos ez a kiállítás, mert megmutatja, hogy egy ilyen kis községben, mint Ada, hány képzőművész alkot, és ez milyen lékkört tud adni a városnak – hallottuk a rajztanártól.

A kiállításon bemutatkozó alkotók: Pesznyák Erika, Apró Fruzsina Katalin, Apró Janka, Csomor Magó Mária, Dobai Melánia, Gali Ivett, Györe Johanna, Harangozó Lili, Hegyvári Réka, Hodik Nikolett, Holló Renáta, Koós Dezső, Lajkó Edina, Lehócki Kata, Lehócki Lúcia, Lipinszki Máté, Masáné Adankó Edina, Mészáros Júlia, Nagy Janka, Nagy Márió, Nikola Dragin, Papp Amanda, Pataki Petra, Patyi Noémi, Petrics Réka, Petrovity Vivien, Renkó István, Resócki Kitty, Simon Petra, Sípos Márk, Szalai Bálint, Tóth Leona, Ürményi-Orcsik Jessica, Vajer Ákos, Zolárek Horváth Annamária.

A kiállítás május 20-ig tekinthető meg Adán, a könyvtár kiállítótermében.

 

Nyitókép: A kiállításon kiállító alkotók (Csincsik Zsolt felvétele)