2024. május 18., szombat

Legórobotokat programoznak az iskolában

A törökfalui általános iskola két csapattal készül a WRO szerbiai válogatójára

A Cseh Károly Általános Iskola törökfalui részlegében Göblös Péter osztálytanító vezetésével az elsős és negyedikes kisdiákokból álló két csapat már javában készül a World Robot Olympiad szerbiai válogatójára, amelyet május 25-én tartanak meg Szabadkán. Göblös Péter elmondta, hogy az idei Suli-buli bál bevételének egy kis részéből két darab speciális legókészletet vásároltak a diákoknak, akik a versenytől függetlenül is nagyon szeretnek ezzel játszani és építeni. 
– Ez két darab speciális legókészlet, a World Robot Olympiad készlete, amit nem is lehet akárhol megvásárolni, mi is szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon keresztül szereztük be. Az iskolában van már két ilyen készletünk, amit nagyon szeretnek a gyerekek, mert fejleszti a kreativitásukat – mesélte Göblös Péter. – Vannak órák, amikor egyszerűen berakjuk közéjük, és játszanak vele, mert ezekkel a játékokkal nagyon kreatívan tudnak dolgozni, és sok mindent megépítenek. Ezt a készletet dupláztuk meg az újabb vásárlással. Az igazság az, hogy ez nekünk most jól is jött, mert két csapattal készülünk a robotolimpia szerbiai válogatójára, és ebből a készletből raktuk össze a pályaelemeket is. A legót az alsós diákok használják, az elsőtől a negyedik osztályig mindenki játszik vele. Van két nagy dobozunk, abban van összegyűjtve. Szigorúan megmondtuk a tanulóknak, hogy ez iskolai dolog, nem rakjuk zsebre, hanem ott, az osztályban használhatják, mert ha elpakolják, akkor kevesebb lesz, és kevesebbet tudnak építeni. Ezt általában a gyerekek be is tartják. Az olimpiára két háromtagú csapattal készülünk. Az elsős diákok, két lány és egy fiú, a Kids kategóriában szerepelnek. Velük egy egyszerű feladatot végző robotot készítettünk el. A különlegessége, hogy lehet távirányítással is irányítani. Ennek ellenére komoly csapatmunkára van szükség, hogy jó eredményt tudjunk vele elérni. A negyedikes tanulókból álló csapat három fiúból áll, akik az Elementary korcsoportban versenyeznek. Velük már egy komolyabb robotot építünk, amely programozáson keresztül végzi el a feladatokat. Most éppen úgy állunk, hogy a feladatoknak a felét tudja elvégezni, de május 25-ig még van időnk – hallottuk az osztálytanítótól. 
A törökfalui legórobotos csapatok az ősszel kezdték meg a felkészülést. Göblös Péter a versenyzést illetően bizakodó. Megjegyezte, hogy a törökfalui iskolarészleg eddig mindig jól szerepelt a robotolimpia szerbiai válogatóján, ahol tavaly negyedik helyezést értek el, tavalyelőtt másodikak lettek. Az idén bízik benne, hogy a legjobb három között végeznek, de a gyerekek szeretnének kijutni a robotolimpia döntőjébe is, amelyet a fiatalabbaknak Olaszországban, az idősebbnek Törökországban tartanak meg. 
– Az előző csapat tagjai már ötödikesek, akik másik váltásban tanulnak, ezért velük nehéz így foglalkozni. Így a negyedikesekből egy új csapatot hoztunk létre, mert velük tudunk abban a korcsoportban indulni, amelyben még én is tudok nekik segíteni. Olyan gyerekeket válogattam be, akik érdeklődnek a robotozás után, és fontos, hogy csapatjátékosok legyenek, és tudjanak együtt dolgozni. Ez nem ment az elején, de mára elég jó összekovácsolódott a csapat. Ugyanez volt a szempont az elsős diákoknál is, akiknél kevésbé működik a csapatmunka, de mostanra alakulgat. A fiatalabb csapatot azért indítottam el, mert a tanítóképző karnak köszönhetően hozzájutottunk egy WeDo készlethez, amelyek kimondottan kisgyerekeknek való robotok, és a programozásuk is egyszerűbb. Képalapú programokat kell írni. Például ha mutatja nyíl, hogy balra, ha azt behúzod, akkor elfordul balra – magyarázta Göblös Péter. – A robotozással általában keddenként foglalkozunk közösen. A gyerekek gyorsan megértették a programozást. Ebben van egyfajta logika, amit követni kell, rá kell jönni, illetve előre látni a dolgokat. Nagyon fontos, hogy a robotozással a gyerekek megtanulnak hibázni és a hibájukat kijavítani. Ezt fontosnak tartom. Hiszen sokszor hibázunk, majd elmegy a kedvünk tőle, és nem csináljuk tovább. A robotozás során rengeteget hibázunk, de ez nem baj, csak találd meg a hiba okát, és javítsd ki. A nagyokkal már négyszer építettük át a robotot, amire elfogadható lett. Ők még a múlt órán is építettek a robotkaron, mert nem tökéletesen fogta meg az elemet. Ezzel megtanulják a gyerekek, hogy nem kapnak készen semmit, az eredményért nekik is meg kell dolgozni, de közben nem adhatják fel, mert van céljuk. Többek között, hogy eljuthatnak a világbajnokságra, ami motiválja is őket. A múltkori órán nagyon sokat haladtak, szépen elvégezte a robot, amit szerettünk volna, és végtelenül büszkék voltak magukra, és én is rájuk – tudtuk meg az osztálytanítótól. 
 

Nyitókép: Igazi csapattá érnek munka közben (Göblös Péter felvétele))