2024. április 19., péntek

Jelmezes felvonulás és bőgőtemetés

Törökfaluban harmadszor tartották meg a farsangi rendezvényt

A törökfalui és a völgyparti gyermekek és felnőttek jelmezes felvonulással és a bőgőtemetés ceremóniájával búcsúztatták a farsangot húshagyókedden Törökfaluban. Körülbelül hetven óvodás és kisiskolás gyermek, valamint felnőtt vett részt azon a farsangi rendezvényen, amelyet harmadik ízben tartottak meg a faluban a völgyparti Szélmalom Művelődési Egyesület, a törökfalui Mosoly Civil Szervezet, a Mezei Pacsirta Hagyományápoló Egyesület és a Százszorszép Művelődési Egyesület szervezésében. Nagy Rózsa, a Százszorszép elnöke elmondta, hogy három éve Molnár József törökfalui helyi közösségi titkár indítványára szervezték meg első alkalommal a farsangi rendezvényt.

– Nagyon jól sikerült a rendezvény, örültek neki a gyerek és a felnőttek. Többen voltak, mint eddig, most sok felnőtt is eljött megnézni bennünket. A gyerekek többsége és néhány felnőtt is beöltözött farsangi jelmezbe. Ezek közül a legötletesebb jelmezeket díjaztuk egy szerény édességcsomaggal, amit a Mezei Pacsirta biztosított, valamint különdíjként pálcára felfűzött farsangi fánkot is kaptak a díjazottak, aminek különösen a gyerekek örültek meg, mert érdekes volt számukra – hallottuk Nagy Rózsától.

A farsangolók kedden délelőtt a Százszorszép székháza előtt gyülekeztek, ahol a gyerekek táncoltak egyet, majd felvonultak a faluban. Ezután a székház előtt tea, forralt bor és fánk várta az ünneplőket, akik a bőgőtemetéssel elbúcsúztatták a farsangot, és megkezdődött a nagyböjt időszaka. Nagy Rózsa fontosnak nevezte a farsangi rendezvényt a közösség összetartása szempontjából, mert mindegyik helyi civil szervezet bevonja a saját tagságát is, akik közösen ünnepelnek, de előtte egymás között megosztották a feladatot és megszervezték a rendezvényt.

– Ezzel a reményeink szerint azt tudjuk megerősíteni a közösségbe, hogy nagyon fontos az összetartás. Megerősítjük a közösségünket, ami elengedhetetlen, mert csak úgy boldogulhatunk. Ki mivel tud, azzal támogatja a másikat a rendezvényen, ami egyben nagy mulatság is a részvevőknek – nyilatkozta Nagy Rózsa. 

Nyitókép: Jól sikerült a farsangbúcsúztatás Törökfaluban (Molnár József felvétele)