2024. április 14., vasárnap

Újjáépítik a mennyezetet, a tetőt

Adán egy-két héten belül megkezdődik a baraparti iskola tornatermének felújítása

A hét elején Ferencz József, az adai Cseh Károly Általános Iskola igazgatója aláírta a baraparti iskola használhatatlanná vált tornatermének felújításáról szóló szerződést a kivitelező céggel, az újvidéki BMC Connect Kft.-vel. A mennyezet és a tető újjáépítését magában foglaló beruházás tervezett összege 22 millió dinár, amelyet a tartomány finanszíroz a költségvetési tartalékból. Az iskolaigazgató elmondta, hogy várhatóan egy-két héten belül megkezdődik a létesítmény renoválása, ezért kénytelenek lesznek átszervezni 142 tanuló oktatását. Az előzetes tervek szerint az alsós diákok maradnak az iskolaépületben, a felsősök viszont új órarenddel a központi épületben folytatják tanulmányaikat a felújítás befejezéséig, ami várhatóan két, két és fél hónapot vesz igénybe.

– Néhány éve, amikor folyamatban volt a központi iskolaépület felújítása, akkor a baraparti iskolát használtuk nem teljes, hanem szinte 200 százalékos kapacitással. Akkor derült ki, hogy van néhány olyan probléma, amelyről előtte nem tudtunk, de utána elkezdődött ezek felszámolása. Kezdve az épület alatti csőtöréstől a falak felvizesedésén keresztül, több olyan probléma volt, amelyeket rendeztünk. Ezért mindenki nagyon örült, hogy 2022 szeptemberében a tanévet már ott tudjuk kezdeni. Viszont ezt megelőzően a nyár folyamán történt egy váratlan incidens: beszakadt a tornaterem mennyezete. Ennek semmilyen előjele nem volt, sem beázás, sem egyéb külső tényező. Valószínűsíthető, hogy anyagfáradás okozta a mennyezet beszakadását – mesélte Ferencz József.

Ferencz József, fotó: Csincsik Zsolt

Ferencz József, fotó: Csincsik Zsolt

– Majd megindult egy folyamat, hogy felszámoljuk ezt a problémát. Az előző igazgató is már a pályázatokhoz nyúlt, és próbálkozott a tartománynál. Ezt a folyamatot utána én vettem át, de kétszer sikertelenül pályáztunk. Az ősz elején viszont sikerült ezt az ügyet olyan mederbe terelni, hogy biztosították a pénzt a tornaterem tetejének és mennyezetének megjavítására. Az ősz végén aláírtuk a szerződést a tartománnyal, amely főleg a tartományi tartalékból biztosította a pénzt. Az eredeti finanszírozási szerződés 25,1 millió dinár, ami az elkészült tervek megbecsült értékéhez illeszkedik. Ez nem áll a rendelkezésünkre direkt módon, hanem kiírunk egy közbeszerzési eljárást, amelynek folyamán a kivitelezők megadják a saját árajánlatukat, és ez lesz a mérvadó a finanszírozásnál is. Ez megtörtént, és január elején értünk abba a fázisba, hogy kiválaszthattuk a kivitelezőt, akivel a napokban aláírtuk a szerződést. Reményeink szerint egy-két héten belül a kivitelező megkezdi a munkát, és a terv szerint 60 nap alatt be is fejezi – hallottuk az iskolaigazgatótól.

A baraparti iskola tornatermében a mennyezet helyreállítása az elsődleges, ami magával vonja a tetőszerkezet teljes felújítását is – tudtuk meg Ferencz Józseftől.

– A mennyezet egy része tudomásom szerint még nádplafon, ami jó néhány évvel ezelőtt valamilyen módon javítva lett, de közvetlenül nem látható, én nem jártam a padláson, nem láttam. Most a leszakadt mennyezeti részből lehet látni a konstrukció és a tetőszerkezet nagy részét, illetve amelyik rész nem szakadt be, ott a plafont is. Ezért az egész mennyezetet lebontják, és megjavítják a mennyezettartó falakat és mindazt, ami hozzátartozik. A tornaterem új mennyezetet kap, valamint egy új konstrukciót, ami a mennyezetet és a tetőszerkezetet is megtartja. Ezzel együtt értelemszerűen új tetőszerkezet és tetőfedő is kerül a tornateremre – nyilatkozta az iskolaigazgató.

A munkálatok miatt 142 alsós és felsős diák oktatását kell átszervezni. Ferencz József elmondta, hogy az oktatás az elsődleges, amit igyekeznek minél kisebb átszervezéssel és felfordulással megoldani, valamint a gyermekek biztonságának teljes szavatolásával. Ez ügyben már egyeztettek a kivitelezővel is.

– Bízok benne, hogy a gyerekek egy része az épületben maradhat, a másik része viszont beköltözik a központi iskolaépületbe. Így mindenki a délelőtti váltásban járhat iskolába. Ha ez a változat marad, akkor a felsősök bekerülnek a központi iskolába, és új órarenddel ott tanulnak két, két és fél hónapig. Az alsósok viszont maradnak a saját termeikben. Ez fontos számukra, mert ők jobban kötődnek a helyhez, és a távolság miatt is, amit meg kell tenniük az iskoláig – mondta az igazgató, aki megjegyezte, hogy a baraparti iskolában jelenleg is folyik az oktatás, de tornaórákat nem tartanak. Az alsós diákoknak a tanteremben tartják meg a tornaórákat, illetve az udvaron, ha olyan az idő. A felsősöknek összevont órákat illesztettek be az órarendbe, hogy besétálhassanak a központi iskolaépület tornatermébe tornázni. Kiemelte, ha a felújítás megtörténik, akkor a baraparti iskolában megoldódnak a tornatermi problémák. Továbbá ismét használatba vehetik a tornatermet az iskolaidőn kívül azok a civil szervezetek és sportegyesületek, amelyek nagy számban használták korábban is.

Nyitókép: Az adai baraparti iskola épülete, fotó: Csincsik Zsolt