2024. április 20., szombat

Jövőre sportcsarnok épül az adai általános iskolában

Az adai képviselő-testület megszavazta a 2024-es községi költségvetést

Ada község képviselő-testülete csütörtök esti ülésén tizennyolc napirendi pontról döntött. Ezek közül az egyik legfontosabb Ada község 2024-es költségvetésének elfogadása volt. Eszerint a 2024-es évre a tervezett jövedelmek és költségek összege saját eszközökből 761 millió dinár, még a teljes költségvetés összege 924 millió dinár. A bértömeg összértéke 191,7 millió dinár, amely magába foglalja az önkormányzati dolgozók, a helyi közösségi titkárok a Szarvas Gábor Könyvtár és a Čika Jova Zmaj Gyermekintézmény dolgozóinak bérét. A felvett kölcsön tőkéjének törlesztő részleteire 35 millió dinárt fordítanak, illetve az ehhez kapcsolódó kamatra 12 millió dinárt. A költségvetésből a civil szervezetek és sportklubok támogatására 26,5 millió dinárt fordítanak, folytatódik az utazó diákok havibérlet vásárlásának támogatása, a nehéz anyagi helyzetben lévő, valamint a kiemelt tanulmányi eredményekkel rendelkező tanulók ösztöndíjazása, valamint az újszülöttek támogatása is. A folyó költségvetési tartalék 10 millió dinár, amelynek nagy része várhatóan a földművesek támogatására és a tömbháza felújítására lesz szánva.

A tervezett nagyberuházásokról Bilicki Zoltán adai polgármester beszélt, aki értékelt az idei esztendőt és beszámolt a megvalósított beruházásokról és támogatásokról is. A jövő évre tervezett nagyberuházások között megemlítette a szennycsatorna-hálózat kiépítését Adán és Moholon, a törökfalui és völgyparti iskolai felújításokat, a templomok renoválásának folytatását, a baraparti iskola tornatermének felújítását, a birkózóterem és a vízgyár építését. Bejelentette, hogy jövőre a tartományi vízgazdálkodási vállalat a Kalocsa II-szivattyúállomáson a négyből kettőt úszószivattyúra cserél, hogy alacsony vízszintnél is lehessen átemelni vizet a folyóból a csatornába, illetve leszerződnek a közvállalattal egy csatorna kiépítésére Ada határában. Kiemelte, hogy az adai általános iskola központi épületében új sportcsarnok épül, valamint a pályázaton nyert minibusszal napi három alkalommal rendszeres és ingyenes buszjáratot indítanak a község minden településének érintésével. Jövőre tervdokumentációk készül Moholon a rekreációs központ és a helyi közösségi előtt tér rendezésére. Már leszerződték Adán egy akvaparkos medence és parkolók tervezését az Adica közválalat igényei alapján, valamint zajlik a hotel tervezése is a wellnessközpont mellett.

A képviselő-testület többek között megszavazta a Standard kommunális közvállalat és az Adica üdültetési közvállalat 2024-es ügyviteli programját. Ezek szerint Standard árjegyzéke egyelőre változatlan marad, az Adica árjegyzéke átlagosan 20 százalékkal emelkedik, kivéve a község lakosai számára, akik minden szolgáltatáshoz a régi áron juthatnak hozzá. A képviselők továbbá egy éves időszakra a korábbi igazgatót, Dragana Dojčinovićot nevezték ki megbízott igazgatónak a községi szociális-központ élére.