2024. április 20., szombat

Az EU-tól a kisebbség politikáig

A VMSZ Ifjúsági Fóruma ifjúsági vezetőképzőt tartott Adán

A Vajdasági ifjúsági vezetőképzőt szombaton rendezte meg az adai Park Hotelben a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúság Fóruma, az adai Warriors Civil Szervezet és a Homeland Ada. A rendezvényen Sörös Andor, a VMSZ IF elnöke és Szollár Ádám, a VMSZ Ada községi IF elnöke köszöntötte a résztvevő fiatalokat, valamint a VMSZ és a Magyar Nemzeti Tanács vezetőit, illetve a Fidelitas és a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület képviselőit. Az ifjúsági vezetőképzőt Tóbiás József, a VMSZ Ada községi elnöke nyitotta meg.

Az ifjúsági vezetőképzőn Vajdaság egész területéről érkeztek fiatalok, tudtuk meg Sörös Andortól. Elmondta, hogy harmincöt fő vett részt a képzésen, amelyet a jövőben is szeretnének rendszeresen megrendezni.

– A Vajdasági ifjúsági vezetőképző célja, hogy azt az informális tudást, amivel rendelkeznek vezető vajdasági magyar politikusok, közvetlen módon át tudják adni a fiataloknak. Hiszen ilyen rendezvények ritkán kerülnek megrendezésre. Szerintem ez egy kiváló alkalom, hogy egy teremben legyenek a fiatalok és a vezető politikusok, akiknek kérdéseket tehetnek fel és előadásokat hallgathatnak különböző témakörökben, kezdve az Európa Uniótól, a gazdaságfejlesztésen át a kisebbségi jogok megvalósításig. Az egész nap arról szól, hogy ezt a tudást átadjuk az új generációknak – nyilatkozta Sörös Andor.

A rendezvényre ellátogató ifjúsági vezetők vezető politikusokkal találkozhattak, köztük a VMSZ köztársasági képviselőivel, EP-képviselővel, valamint a MNT tisztségviselőivel, emelte ki Peckó Egon, a Warriors civil szervezet elnöke, Homeland Ada vezetője. Elmondta, hogy a képzésen Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke Szerbia, úton az Európai Unió felé címmel tartott előadást, Deli Andor, a Fidesz-KDNP Európa Parlamenti képviselője pedig Az Európai Unió jövője címmel. Ezt a Nemzetpolitika a frontvonalon elnevezésű kerekasztal-beszélgetés követte, amelyen a VMSZ IF, a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület és a Fidelitas képviselői vettek részt. Az ifjúsági vezetőképző folytatásában Juhász Bálint, a VMSZ intézőbizottságának elnöke Gazdaságfejlesztés Vajdaságban címmel tartott előadást, dr. Pásztor Bálint, a VMSZ ügyvezető elnöke pedig a szerbiai kisebbség politikáról beszélt a hallgatóságnak. A rendezvényt Lakatos Adrián, az MNT nyelvhasználati bizottságának elnöke zárta előadásával, amelyben beszélt a fiatalok szerepéről a választási folyamatban, az aktivizálásról és a részvételről.

Peckó Egon elmondta, hogy a képzéssel kapcsolatosan az elvárásuk annyi, hogy a meglévő kapcsolatok tovább bővüljenek az Ifjúsági Fórum vezetői között, illetve a vezető vajdasági magyar politikusokkal is minél közvetlenebb legyen a kapcsolat. Emellett a fiatalok belátást nyerjenek, hogy milyen a politikai élet Szerbiában, illetve az Európai Unióban.

Nyitókép: Az ifjúsági vezetőképző résztvevői az adai Park Hotelben (Csincsik Zsolt felvétele)