2024. július 16., kedd

Zúgnak a kombájnok

Átlagos és alacsony hozamok, de a felvásárlási árak sem emelkedtek

Szerbiában az ősszel összesen 625 ezer hektáron vetettek búzát, 108 000 hektáron árpát és 43 450 hektáron olajrepcét, a tavasz folyamán pedig 950 000 hektáron kukoricát, 260 000 hektáron napraforgót és 215 000 hektáron szóját. Az időjárás alaposan közbeszólt, szinte minden növény esetében hetekkel előbb indult a vegetáció, jelenleg ott tartunk, hogy az árpa aratása a vége felé közeledik, a nyári kánikula közepette pedig javában tart a búza és a repce aratása.

Körmöczi Rókus kúlai termelő elmondta, az időjárás sajnos több alkalommal közbeszólt, az aszály mellett ugyanis jégkár is érte a határt.

− A repcét leszedtük, a hozamok a tavalyihoz képest gyengébbek, 1500–1600 kilogramm körüliek, ez nagyjából 30 százalékkal kevesebb, mint tavaly. Az történt, hogy a mellékágak nem fejlődtek ki kellőképpen, mivel a hüvely és a szem itt terem, nem a fő száron. Ami pedig a többi, eddig leszedett termést illeti, a búza jól termett, a felső határrészben 42, az alsó részben pedig 50 métermázsát arattunk holdanként. Az árpával is hasonló a helyzet: a mennyiség ugyan megvolt, de súlyra kevesebb lett – magyarázta a kúlai gazda.

Oroszi János Gunarason és Milesevón műveli a földet, a repce aratását szerdán kezdték. Érdeklődésünkre elmondta, 5−15 métermázsa termésre számít holdanként, ami a tavalyi 20 mázsa körüli hozamhoz viszonyítva kevés.

− A repce a vártnál pár héttel előbb virágzott, ráadásul éppen abban az időszakban csapadék sem volt, így nem számíthatunk nagy hozamokra. Az árpával lehet dicsekedni, de az árával már kevésbé. Jól termett, mint ahogyan a búza is, parcellától függően 35−42 métermázsát szedtünk le, és takarmányozásra használjuk – mondta János.

Ifj. Valka Károly kúlai termelő emlékeztetett arra, hogy a gazdák már vetéskor szembesültek az aszály okozta problémákkal, így a repce vetését csak a szeptember végén hullott csapadékot követően fejezte be.

− Kapott elegendő műtrágyát, megfelelő agrotechnikát, de mivel nem volt sem kemény tél, sem hó, az egerek nagy károkat okoztak. Ezenkívül a virágzás is hetekkel előbb történt, mindez pedig nagy hatással van a termésre. Még nem kezdtem el vágni a repcét, de ahogy nézem, helytől függően 1,5-2 tonnás hozam várható. Jó termésről pedig csak akkor beszélhetünk, ha megvan a 2,5 tonna hektáronként. Ezt azért mondom, mert nálam az előző években 3,5 tonna alatt soha nem termett a repce. Ami a búzát illeti, 3,5-3,7 métermázsa termett holdanként, jó a hektoliter súly. Ahhoz képest, hogy igen mostoha időjárási viszonyokkal szembesültünk az év első felében, szerintem elégedettek lehetünk – mondta ifj.Valka Károly.

A határt járva meggyőződtünk arról, hogy az elmúlt hetekben hullott csapadék jót tett a növényeknek, a learatott gabona és ipari növény szolid termést hozott, és hogy a legnagyobb gond a felvásárlási árakkal van, hiszen azok évek óta alig, vagy egyáltalán nem emelkedtek.

Nyitókép: Folyamatban van a repce aratása a kúlai határban (is) (Fotó: Paraczky László)