2024. június 17., hétfő

Kis szörnyek nagy gubancban

A bácsfekehegyi elismerések mellett a szenttamási Lilomfi csoport Debrecenbe is eljutott

Arany minősítést és különdíjat hozott Szenttamásra a Hagyományápoló Klub Liliomfi csoportja a 16. Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozóról. A Kis szörnyek nagy gubancban című előadás továbbjutott a debreceni Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozóra is.

A próbafolyamatokról, nehézségekről és a sikerről az újvidéki Tóth Dániel színésszel, a darab rendezőjével beszélgettünk, aki elmondta, az ötlet idén januárban vetődött fel, amikor megismerkedett a szenttamási gyerekekkel. Eleinte drámajátékokat, helyzetgyakorlatokat játszottak, közben pedig kitértek arra is, hogy mi az, ami a helyi fiatalokat legjobban érdekli, milyen filmeket néznek stb. Többen is elmondták, hogy főleg a horrorfilmeket szeretik.

A szenttamási Liliomfi csoport az arany minősítés mellett a legegyedibb humorért járó különdíjat is elnyerte (Fotó: Pongó Gábor)

A szenttamási Liliomfi csoport az arany minősítés mellett a legegyedibb humorért járó különdíjat is elnyerte (Fotó: Pongó Gábor)

− Fontos, hogy a fiatalok élvezzék, amit csinálnak, ezért úgy gondoltam, hogy ebből a témából írok nekik egy előadást, aminek a címét közösen találtuk ki, így született meg a Kis szörnyek nagy gubancban. A történet nagyvonalakban egy humoros jellegű szerelmi téma, amelyben az egyik szülő közbevág ugyan, mégis happy enddel zárul. A próbafolyamat januárban kicsit nehézkésen indult, a gyerekek közül más elfoglaltság miatt néhányan kiléptek, mások rájöttek, hogy nem nekik való a darab, de a mag megmaradt. Végül olyan helyzetbe kerültünk, hogy két héttel a feketicsi bemutató előtt főszereplő nélkül maradtunk. Olyan embert kellett találni, aki gyorsan be tudja hozni a lemaradást, így került a csapatba Bába Kristóf, az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad tagja. Munka közben jöttem rá, hogy teljesen igaz, amit az emberek a mai fiatalokról mondanak, vagyis azonnal várják a sikert, nem érzik azt, hogy ahhoz időre és rengeteg befektetett munkára van szükség. Többen kicsit kedvetlenül jöttek a próbákra, végül egy szülői értekezleten helyreraktuk a dolgokat, elmagyaráztuk a lényeget: mármint hogy a sikerért és az elismerésért meg kell dolgozni. Innentől kezdve mindannyian rákapcsoltunk, és miután összeállt az előadás, a fiatalok annyira belemelegedtek, hogy alig várták a próbákat és a bemutatót. A jó hangulat tehát gyorsan fokozódott, ami szerintem jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy sikerült díjat, díjakat szerezni Bácsfeketehegyen – mondta a darab rendezője.

A Liliomfi csoport az arany minősítés mellett a legegyedibb humorért járó különdíjat is elnyerte,  az előadás pedig továbbjutott a debreceni Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozóra amelyre idén június 7-én és 8-án kerül sor.

Nyitókép: (Fotó: Pongó Gábor)