2024. április 21., vasárnap

Kétmillió dinár érkezik Verbászra

A község a káros gázkibocsátás csökkentésére kap támogatást

A verbászi önkormányzat kétmillió dinárt nyert a Környezetvédelmi Minisztérium pályázatán a káros gázkibocsátás csökkentésére, azaz az elhasználódott szén-, fűtőolaj- és fakazánok gáz- vagy biomasszakazánokra való cseréjére. A projektum összértéke 2,5 millió dinár, amihez az önkormányzat a költségvetésből további 500 ezer dinárt különített el.

A pályázatra, amelyet az önkormányzat a napokban ír ki, azok a polgárok jelentkezhetnek, akik a régi széntüzelésű kazánokat környezetbarát és gazdaságos gáz- vagy biomasszakazánokra tervezik cserélni.

– A földgáz környezetvédelmi szempontból leginkább elfogadható energiaforrás, hiszen minimálisan károsítja a környezetet, korom és hamu nélkül ég. A helyi energiahatékonysági terv előirányozza, hogy a gáz környezeti és energetikai előnyei miatt településünk fő energiaforrásává válik. A potenciál valóban nagy, a lefedettség rendkívül jó, a gázvezeték-hálózat jelenlegi kihasználtsága azonban mindössze 35 százalék körüli. Az általunk meghirdetett pályázaton a polgárok számára adott a lehetőség, hogy olyan forráshoz jussanak, amely lehetővé teszi, hogy fűtőolaj-, szén- vagy fatüzelésű kazán helyett gázkazánt, illetve megújuló energiaforrást használó kazánnal fűtsenek – mondta Tijana Aleksić, Verbász alpolgármestere.

Kiemelte, a káros gázkibocsátás csökkentésével megvalósuló környezeti előnyök mellett  a folyamat anyagi előnyökkel is jár, ami a polgárok számára fontos.

– Tisztább és egészségesebb lesz a levegő és környezetünk. Ugyanakkor egy új, hatékonyabb kazán beépítésével évente legalább 15%-kal csökken az energiafogyasztás, ezzel párhuzamosan pedig javul az életszínvonal. A gázra vagy biomasszára való átállásnál a polgároknak nem kell fűtőolajat, szenet vagy fát tárolniuk, nem kell tisztítani a hamut, a kormot és az elavult fűtési módszerek egyéb melléktermékeit – mutatott rá a verbászi alpolgármester.

Nyitókép: Irena Vujović környezetvédelmi miniszter (középen) összesen 65 önkormányzat képviselőjével írt alá támogatási szerződést. Tijana Aleksić, Verbász alpolgármestere jobbról a második. (Fotó: ek