2024. április 20., szombat

Iskolanapot ünnepeltek Oromhegyesen

Március elseje a magyar irodalom egyik legnagyobb alakjának, Arany Jánosnak a születésnapja. Az orom-oromhegyesi általános iskola névadója. Igaz, a költőóriás nevét csak kilenc éve viselik az iskolák, de azóta minden alkalommal megemlékeznek róla. Pénteken az oromhegyesi, központi épületben tartották meg az ünnepséget, amelyen jelen volt Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke és Varjú Potrebić Tatjana, a MNT Végrehajtó Bizottságának oktatással megbízott tagja, valamint Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere. A tanárok és a diákok erre az alkalomra színvonalas műsorral készültek, amellyel Arany János emléke előtt tisztelegtek. Felolvasták Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár üdvözlőlevelét is, valamint Fejsztámer Róbert is gratulált az ünnephez. Vajda Attila iskolaigazgató elmondta, nagy öröm számukra, hogy épületeikben: Oromon, Oromhegyesen és Tóthfaluban is zökkenőmentesen halad a munka, a diákjaik pedig számos kiváló versenyeredménnyel büszkélkedhetnek a jó tanulmányi eredményeik mellett.
– 211 tanuló jár az Arany János Általános Iskola épületeibe, akik 22 tagozaton tanulnak. Az iskoláinkon mindig újítunk, szépítünk, fejlesztünk, önkormányzati, tartományi és az MNT-támogatásnak köszönhetően. Reméljük, hogy az oromhegyesi iskolaépület szigetelését el tudjuk végezni, illetve a programjainkra és eszközbeszerzésre is nyújtottunk be pályázatot – mondta Vajda Attila, majd hozzátette, hogy szakemberek tekintetében nem panaszkodhatnak, egyedül fizikatanárt nehéz találniuk.
Varjú Potrebić Tatjana kérdésünkre elmondta, hogy áprilisban várhatóak az MNT támogatási pályázatainak eredményei.
– A Magyar Nemzeti Tanács minden évben megjelenteti azokat a kis összegű pályázati kiírásokat, amelyekkel minden kiemelt és nem kiemelt oktatási intézményt, tehát az általános iskolákat és a középiskolákat tudja támogatni. Ez a pályázat él most egy hónapos határidővel, és áprilisban lesznek eredmények. Az oktatási intézmények olyan programmal jelentkeznek, amelyek számukra fontosak, legyen az akár pedagógusi tevékenység, továbbképzés, diákprogram vagy eszközbeszerzés – mondta Varjú Potrebić Tatjana.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Varjú Potrebić Tatjana kérdésünkre elmondta, hogy áprilisban várhatóak az MNT támogatási pályázatainak eredményei.

– A Magyar Nemzeti Tanács minden évben megjelenteti azokat a kis összegű pályázati kiírásokat, amelyekkel minden kiemelt és nem kiemelt oktatási intézményt, tehát az általános iskolákat és a középiskolákat tudja támogatni. Ez a pályázat él most  egy hónapos határidővel és áprilisban lesznek meg az eredmények. Minden iskola, minden oktatási intézmény olyan programmal jelentkezik, ami számára fontos, legyen az akár pedagógusi tevékenység, továbbképzés, diákprogram, illetve eszközbeszerzés, amivel az informatikai eszközállományt tudják bővíteni. Az oromhegyesi általános iskola az elmúlt években informatikai eszközállományra kérte az MNT segítségét, ezúttal pedig a pályázat elbírálásánál derül ki, hogy most mit tartanak fontosnak – mondta el Varjú Potrebić Tatjana.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele