2024. május 9., csütörtök

Đoković: Remélem, a sport segíthet társadalmunk megosztottságán

Novak Đoković szerb teniszező párizsi bravúrjával történelmet írt, amikor a vasárnapi döntőben győzelmet aratott a norvég Casper Ruud felett. Đoković az első olyan játékos, aki legalább háromszor megnyerte mind a négy főtrófeát, valamint ő mondhatja el először magáról, hogy 23. Grand Slam tornagyőzelmet szerzett. Nagy riválisai Rafael Nadal 22, míg Roger Federer 20 tornagyőzelmet tudhat magáénak.

Đoković a Szerbiai Rádió és Televíziónak adott interjújában elmondta, hogy a sport összefogásra ösztönözheti az embereket a társadalomban.
– Isten mindig velem van, a családommal és minden közeli emberrel az életemben, valamint az egész szerbiai és balkáni néppel, akikről tudom, hogy teljes mértékben támogatnak, és ezért nagyon hálás vagyok. Szóval nem érzem magam annyira egyedül. Talán statisztikailag. Bár azt a vitát, hogy ki a legnagyobb, a legjobb és a legsikeresebb, másra hagyom. Tudom, hogy az emberek szeretnek beszélni róla, és megtiszteltetés számomra, hogy részese lehetek ennek a vitának. Számomra ez életem egyik legnagyobb sikere, tekintettel arra is, hogy történelmet írhattam.

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem gondoltam erre, amikor a pályán voltam, de igyekeztem a csapatommal, hogy a figyelmet és az erőfeszítéseimet jó irányba fordítsam, és ezt a találkozót úgy kezeljem, mint bármelyiket, amelyet meg kell nyernem a siker érdekében – fogalmazott a szerb teniszező, aki hozzátette: a megosztottság mindenhol jelen van, és reméli, hogy a sport összefogásra tudja ösztönözni az embereket.
– Zseniális emberek élnek közöttünk, főleg fiatalok. És mindannyiunknak közösen a békére, az összetartozásra és a támogatásra kell összpontosítanunk. Ne azt nézzük, hogy milyen a bőrszínünk, melyik politikai pártnak, esetleg szurkolói klubnak vagyunk a tagjai, hanem inkább azt, hogy ugyanannak a nemzetnek vagyunk a részei. Közösen kell tennünk a fiatalokért, a gyermekeinkért. Lehet, hogy túl messzire mentem ezzel az kijelentésemmel, de úgy éreztem, megosztom, és támogatásomról biztosítom a szülőket, a szerbiai polgárokat – mondta Đoković.

Novak Đoković számára most rövid pihenő következik, amit szerettei körében tölt majd el. Július első hetében kezdődik a Wimbledoni teniszbajnokság, amelyre teljes erőbevetéssel készül majd az ismét világelső szerb teniszező.

Nyitókép: Novak Đoković