2024. április 30., kedd
ROLAND GARROS

A kettős break sem volt elég

Egy perccel kevesebb, mint négy és fél óra játék után Györe László drámai csatában ötjátszmás vereséget szenvedett a japán Kej Nisikoritól a Roland Garros 3. fordulójában. A zentai közel járt a nagy sikerhez, hisz a döntő szettben 3:0-ra és 4:2-re is vezetett, végül azonban a fáradhatatlan Nisikori kicsikarta a továbbjutást.

Györe László (Fotó: Beta/AP)

Györe László már kezében érezhette a győzelmet (Fotó: Beta/AP)

Györe az 5. játékban jutott breakelőnyhöz, ám a japán tüstént visszavágott, majd a 10. játékban a 0:30-ról zsinórban nyert négy ponttal vitte a játszmát is. A második játékrész az első fordítottja volt. A japán szerzett előnyt, 4:1-re vezetett, de Györe a rá jellemző csüggedhetetlenséggel ledolgozta a hátrányt. Az egyetlen különbség, hogy nem újabb break döntött, hanem Györe a rövidítésben egyenlített. A harmadik játszma egyértelműen a japáné volt, aki kétszer breakelt, az adogatáson pedig összesen csak négy pontot engedélyezett. A negyedik szett sok breaklabdával indult, Györe egyel többet nyert meg, és 5:4-nél az ötödik szettért adogathatott. Nullára nyert, és pályafutása során nagy tornán először játszott döntő játszmát. Az egyre jobban játszó zentai az ötödik szettet kettős breakkel nyitotta, de a munka neheze még hátravolt, hisz Nisikori azonnal egyet ledolgozott. A nyolcadik játékban Györe breaklabdákkal szembesült, nem védte, és 4:4-nél indulhatott az izgalmas és bizonytalan hajrá. Még félórányit játszottak, amikor a japán meccslabdához jutott, és Györe hibájával ki is használta.

Az ember azt hinné, ha valaki egy játszmában hatszor elveszíti az adogatást, nem nyerhet. Ennek ellenkezőjét bizonyította az ukrán Leszija Curenko, aki a döntő szettben, a hat ellenében, hétszer nyerte el Aleksandra Krunić kezdőütését. A szerb négyszer adogatott a továbbjutásért, meccslabdája is volt, mégis kiesett.

Filip Krajinović az esti műsorzárón a görög Sztefanosz Cicipasszal játszott, ma pedig, szintén a 3. forduló keretében, Novak Đoković az olasz Salvatore Carusóval, míg Dušan Lajović, aki Janko Tipsarević oldalán párosban már nyolcaddöntős, a német Alexander Zverevvel játszott.

A japán Naomi Oszaka tegnap akár köszönetet is mondhatott a horvát Petra Martićnak a cseh Karolína Plíšková elleni győzelemért. A cseh váratlan veresége ugyanis azt jelenti, hogy Oszaka a Roland Garros után is világelső marad, mögötte pedig még nagyon megváltozhat a sorrend.

Történtek meglepetések is. Kiesett az orosz Darija Kaszatkina és a francia Caroline Garcia, az argentin Juan Martín del Potro pedig csak öt játszmában törte meg a japán Josihito Nisioka ellenállását.