2024. május 9., csütörtök
US OPEN

Főiskolás bajnok a világelsőnek

Novak Đoković újabb csúcsot döntött meg: az amerikai Taylor Fritz feletti, New York-i győzelmével a 47. elődöntőt harcolta ki a Grand Slam-tornákon. Novak az eddigi rekordot Federerrel közösen tartotta. A US Openen Novak pénteken a 13. elődöntőt vívhatja, ellenfele pedig, nem kis meglepetésre, az USA tavalyi főiskolás bajnoka, a mindössze egy éve profi, 20 éves Ben Shelton lesz. Fritz ellen két és fél óra kellett a győzelemhez. Novak hatszor nyerte el az amerikai adogatását, akit az előző négy meccsen csak egyszer breakeltek. Az amerikai továbbá 51 önhibát vétett, és Novak a pontok háromnegyedét nyerte Fritz második adogatásán. Novak zsinórban már 30 meccset nyert amerikaiak ellen, legutóbb 2016-ban Sam Querrey-től Wimbledonban kapott ki.

Shelton 17:20-as idei mérleggel lett New York elődöntőse. Az ifjonc 15 breaklabdát harcolt ki az esélyesnek tartott Frances Tiafoe ellen, 14 ászt ütött, de 11 kettős hibája is volt.

Đoković 47. Grand Slam-elődöntőjére készülhet (Fotó: Beta/AP)

Đoković 47. Grand Slam-elődöntőjére készülhet (Fotó: Beta/AP)

A női negyeddöntő első két meccsén nem volt igazi dilemma. Mindkét találkozón 6:1 volt a breakek aránya, azzal, hogy Coco Gauff egészen könnyen jutott be az elődöntőbe, mert Jelena Osztapenko ezúttal gyengén teniszezett, Karolína Muchová esetében pedig a látszat csalt, hisz a román Sorana Cirsteával hosszú, átlagosan 8 pontos játékok folytak, és több mint másfél órát töltöttek a pályán. Mindketten 11 breaklabdával szembesültek, csak a román nem használta ki őket.

Az éjjel a negyeddöntő további meccsein Alcaraz–A. Zverev, Medvegyev–Rubljov, illetve Szabalenka–Cs. Dzseng és Vondroušová–Keys volt a párosítás.

NEW YORK. – US Open, férfiak, negyeddöntő: Đoković–Fritz 6:1, 6:4, 6:4, Shelton–Tiafoe 6:2, 3:6, 7:6, 6:2. Nők, negyeddöntő: Gauff–Osztapenko 6:0, 6:2, Muchová–Cirstea 6:0, 6:3.
GENOVA. – Challenger, 1. forduló: Zekić–Paire 6:7, 6:4, 6:3.
BARI. – Női challenger, 1. forduló: Cornet–Jani 7:5, 6:4.
TOKIÓ. – Női challenger, 1. forduló: Dart–Udvardy P. 3:6, 6:3, 6:4.

Kerber januárban visszatér

Januárban visszatér a versenyteniszhez Angelique Kerber, a németek háromszoros Grand Slam-bajnoka. A volt világelső szerdán közölte, hogy miután februárban megszületett a kislánya, ismét edzésbe állt lakhelyén, a lengyelországi Puszczykowóban, és a felkészülését korábbi sikeredzője, Torben Beltz irányítja. „Ismét nagy tornákat akarok nyerni, és hiszek benne, hogy ez anyaként is lehetséges. Újdonság lesz, hogy mindenhol ott lesz velem Liana is, de már nagyon várom” – jelentette be a 35 éves klasszis, aki az ausztrál nyílt bajnokság előtt egy-két felvezető tornán szeretne elindulni januárban.

Az olimpiai ezüstérmes Kerber 2016-ban az Australian Openen és a US Openen, 2018-ban pedig Wimbledonban diadalmaskodott, és eddig 31,8 millió dollárt ütögetett össze.