2024. április 30., kedd
Tenisz

Đokovićot a 103. sanyargatta

A világelső Novak Đoković nem remekelt a római rajton, mégis állítható, hogy magabiztos győzelmet aratott az elemében levő, talán élete meccsét játszó francia veterán Stéphane Robert felett, aki a jövő héten ünnepli 36. születésnapját. A francia legalább húsz olyan ütéssel rukkolt ki, amelyeket esetleg a legjobb öt egyike közül várhatunk el, igazán mégsem járt a meglepetés közelében, s csak arra tellett az erejéből, hogy egyszer elnyerje Novak adogatását, aki három breakkel válaszolt. Talán nem túlzás úgy sem értékelni, hogy Novaknak Robert a lehető legjobb edzőpartnere a torna nyitányára, mint ahogyan Roger Federernek is a tehetséges 19 éves német Alexander Zverev, aki jól játszott, de csak egy break az, amit a végén felmutathat a volt világelső, de Rómában még egyszer sem serlegnyertes svájci ellen. Novak ma a brazil Thomaz Belluccival játszik, ami hatodik meccsük lesz, s már a harmadik Rómában. Novak 5:0-ra vezet, tavaly szintén a nyolcaddöntőben három játszmában nyert.

Đoković nagyon lassú játékkal kezdett, amit Robert kihasznált, hogy támadószellemben lépjen fel. Váratlanul pontos ütéseivel a francia növelte a saját önbizalmát, Đoković pedig egyes esetekben teljesen lehangolt, szinte közömbös arcot mutatott. A francia mégsem tudott meglépni, Đoković pedig mindkét játszma hajrájában erősíteni tudott, és megérdemelten jutott a nyolcaddöntőbe.

Andy Murray tegnap könnyen győzte le Mihail Kukuskint, amivel az összgyőzelmek listáján már csak egy győzelemre közelítette meg Mats Wilandert, két újabbal pedig az 1000-es tornákon aratott sikerek száma tekintetében John McEnroe-t éri utol.

Novak egyedüli szerbiaiként maradt versenyben az olasz fővárosban, hisz tegnap Ana Ivanović is kiesett. A Roland Garros volt bajnoknőjét a selejtezőből érkezett amerikai Christina McHale győzte le három játszmában, előző este pedig Viktor Troicki búcsúzott, noha megnyerte az első játszmát a japán Kej Nisikori ellen. A női tornán még két vaskos meglepetés történt. Melbourne idei bajnoknőjét, a német Angelique Kerbert a kanadai Eugenie Bouchard ütötte ki a versenyből, Indian Wells és Miami győztesét, a fehérorosz Viktorija Azarenkát pedig a múlt héten Madridban is pompásan szerepelő román Irina-Camelia Begu fölényesen győzte le.

A challengereken Janko Tipsarević Heilbronnban, Nikola Milojević pedig Szamarkandban veszített az első fordulóban, míg Marko Tepavac az eső miatt még mindig nem kezdte meg szereplését. Nem tervezett szabadnapja volt tegnap Ivana Jorovićnak is, hisz a francia Saint-Gaudensben is esett.

A győri 25 ezres női ITF-tornán a hét magyarból és egy szerbből egy sem jutott túl a 2. fordulón. Tegnap Lukács Vanda veszített, Bondár Anna pedig sérülés miatt ki sem állt, előző este Jani Réka és Vesna Dolonc búcsúztak.