2024. április 30., kedd

Három reménységünk

Ha a tenisz jövő nemzedékéről óhajtunk beszélni, azokról, akik majd rövidesen felváltják a ranglista élcsoportjában a mai nagyokat – elsősorban a nagy négyest –, többnyire a már harmadik helyezett Alexander Zverevre és a múltkori U21-es mestertorna legjobbjaira, a koreai Csungra, az orosz Rubljovra és Hacsanovra gondolunk, illetve a valamivel idősebb és már befutott ausztrál Kyrgiosra és osztrák Thiemre.

Nem lenne azonban tévedés a még fiatalabbakkal is foglalkozni. A mai mezőnyben ilyenkor a 19 évnél fiatalabbakra figyelünk, akiknek semmi esélyük, hogy e korban olyan eredményeket jegyezzenek, amilyenekkel egykor Boris Becker, Michael Chang és Rafael Nadal rukkoltak ki. A tételt igazolja, hogy a mostani ranglista első 1000 helyezettje között mindössze 36-an vannak 19 évesnél fiatalabbak, s csak ketten jutották már a 150 legjobb közé. Ha csak őket soroljuk ranglistába, kiderül, hogy az ukrán származású, izraeliből kanadaivá lett Denis Shapovalov a legjobb, majd a norvég Casper Ruud, a francia Corentin Moutet és a kanadai Felix Auger Aliassime következik. Az 5. helyre a jelen pillanatban a szerbiai Miomir Kecmanović érdemes, és nem vitás, hogy ő lehetne azok egyike, aki a jövő teniszsportjában is fontos szerepet játszhat. Minden jel arra vall, hogy a 18 éves belgrádi játékos sikerrel lépett át az ifi- és felnőttmezőny általában megpróbáltatásokat rejtő határán. A listán magyar teniszező neve is található. A 15. helyet az Australian Open idei bajnoka, Piros Zsombor foglalja el. A magyar játékos, aki győzelemmel nyitott a thaiföldi futuresön, már a héten lehet 11. vagy 12.

A lányoknál hagyományosan több az egészen fiatal, s esetükben a 18 éven aluliak között kell kutatni a jövő bajnokai után. Náluk az 1000 között 75-en vannak, akik még nem érték el a nagykorúság határát. Egyikük sem ért el még világraszóló sikert, ám az ifi- után a felnőttmezőny kis tornáin biztató már rajtot vettek. A női U18-as ranglistát meglehetősen ismeretlen nevű játékos, az ausztrál Destanee Aiava vezeti. A két 25 ezres tornát nyert aboriginál származású lányt januárban alighanem szabadkártyával látjuk majd az Australian Openen. Következnek az amerikai Amanda Anisimova, az ukrán Dajana Jasztremszka, a kanadai Bianca Andreescu, az ukrán Katarina Zavacka, az orosz Anasztaszija Potapova, az amerikai Claire Liu, valamint a 8. helyen Olga Danilović, aki másfél hónap múlva ünnepli 17. születésnapját, és aki balkezessége révén is érdeklődést keltett. A 75 között magyar lány nincs, a 37. helyen – egyelőre még nagyon messze attól, hogy bármi alapon a jövő legjobbjai közé sorolhatnánk – Draginja Vuković neve található.