2024. április 30., kedd
XVI. LABDARÚGÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG

Olaszország Európa-bajnok!

Olaszország története során másodszor hódította el az Eb-trófeát, miután a döntőben 1:1-es rendes játékidő és hosszabbítás után 11-esekkel 3:2-re legyőzte Angliát! A két finalista egyaránt csoportelsőként zárt a viadal első részében. Anglia az egyenes kieséses szakaszban Németországot (2:0), Ukrajnát (4:0) és Dániát (hosszabbítás után 2:1) győzte le, míg Olaszország Ausztriát (h. u. 2:1), Belgiumot (2:1) és Spanyolországot (1:1, 11-esekkel 4:2) múlta felül. 

A vasárnap esti döntőt megelőzően mindkét szövetségi kapitánynak volt ideje átgondolni a felállást és a taktikát. A catenacciót a múltnak átadó Mancini maradt a 4–3–3-nál és az elődöntőben látott kezdőnél, Southgate pedig hetedik mérkőzésén hetedik különböző tizenegyét küldte pályára. A házigazda angolok edzője húzott egy váratlant, és a Németország ellen már látott 3–4–3-as formációt választotta, mindezt úgy, hogy Sterling vagy Mount bármikor visszaléphetett a középpályára, így kialakítva az öt középpályással felálló rendszert. Azt tudni lehetett, hogy az Azzurrinál a Chiellini–Bonucci duó csak végső esetben fogja elhagyni az utolsó sort, de Southgate pontosan erre utazott. A hiba előbb jött a vártnál! Shaw Trippier jobb oldali magas ívelése után közelről bombázott Donnarumma hálójába, az olasz védelem pedig teljesen eltolódva csak közelről tudta figyelni az eseményeket. Mancini legénysége a gyorsan bekapott gól után sem rezzent meg: a kékek azt a játékot folytatták, amit a megmérettetésen már megszokhattunk tőlük. Több átadás, nagyobb labdabirtoklás, várakozás a megfelelő kulcspasszra – ezek jellemezték leginkább Chiesáék játékát. Az első félidőre ennek ellenére angol előnnyel vonultak el a csapatok. 

A fordulás után Mancini gyorsan változtatott csapatán, az olaszok nyomása pedig egyre csak nőtt. Anglia – futballos szófordulattal élve – ráült az eredményre. A 67. percben Olaszország szabadrúgást végezhetett el. A hátrány tudatában az elmozdíthatatlan Bonucci is előrefutott a támadással, a jobb oldali beadás után pedig sokszori megpattanásra a középhátvéd előtt termett a játékszer: a Juventus 34 éves védője talán maga sem tudja hogyan, de bekotorta a labdát Pickford kapujába. A folytatásban Southgate-nek fel kellett ráznia gárdáját, kettőt is cserélt a középpályán, abban reménykedve, hogy ez meghozza a győzelemhez szükséges váltást. Mindez nem történt meg, de a kegyelemdöfést nem tudták bevinni az olaszok sem a rendes játékidőben, így jöhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás.  A hosszabbításban már inkább az érzelmeké volt a szerep, hiszen mindkét gárda szeme előtt az Eb-cím lebegett. A 120. percben Rashford és Sancho is a Wembley gyepszőnyegjére lépett – ezek a cserék már valószínűleg a tizenegyespárbajt készítették elő, de az csak később derült ki, mindez mekkora hiba volt Southgate részéről.

A XVI. labdarúgó-Európa-bajnokság döntője büntetőpárbajban dőlt el: a győztes végül Olaszország lett, miután az Azzurri 3:2-re nyert Anglia ellen! A tizenegyeseknél az angoloknál a csereként beálló Rashford, Sancho és a fiatal Saka is hibázott, míg az olaszoknál Belotti és Jorginho nem talált be.

London: Olaszország–Anglia 1:1 (0:1), 11-esekkel 3:2.

Wembley, 65 000 néző, vezette: Björn Kuipers (holland). Gólszerzők: Bonucci a 67., illetve Shaw a 3. percben.

Olaszország: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson – Barella (Cristante, 54.), Jorginho, Verratti (Locatelli, 96.) – Chiesa (Bernardeschi, 86.), Immobile (Berardi, 55.), Insigne (Belotti, 91.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini.

Anglia: Pickford – Walker (Sancho, 120.), Stones, Maguire – Trippier (Saka, 71.), Philips, Rice (Henderson, 74., Rashford, 120.), Shaw – Sterling, Mount (Grealish, 99.), Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.