2024. május 13., hétfő
EURÓPAI KUPAPOROND

A holland pazar ejtése

Nagy lépést tett a Konferencia-liga nyolcaddöntője felé a Partizan, amely Prágában komoly riválisa volt a Spartának, ráadásul egy hajrában szerzett gól révén minimális arányú győzelemmel tért haza. Aleksandar Stanojević tanítványai a kezdetektől felvették a kesztyűt a több sérültet nélkülöző prágaiakkal, sőt, a vendégek tudtak több veszélyes támadást végigvinni az első félidőben, bár a háló egyik oldalon sem rezdült meg. A térfélcserét követően változott a játék képe, a házigazda jobban uralta a labdát, ám a fekete-fehérek védelme nem adta magát könnyen. A 78. percben aztán eljött a slusszpoén, egy félkontra során Saša Zdjelar ugratta ki a holland légiós Queensy Meniget, aki hajszálpontosan ejtette át a kapujából kirohanó, a helyzetet rosszul felmérő Dominik Holec hálóőrt.

Nagy meglepetés történt azt Európa-ligában, ahol ugyancsak a nyolcaddöntőbe jutásért vívnak a csapatok. A trófeára egyik legnagyobb eséllyel pályázó dortmundi Borussia ugyanis már a nagyszünetre kétgólos hátrányba került saját közönsége előtt a skót Rangersszel szemben, és ahelyett, hogy nagy mezőnyfölényét kihasználta volna, további két alkalommal kapitulálva szenvedett vereséget, míg Bellingham és Guerreiro gólja csak a glasgow-i reményre lett elegendő.

A kör derbijén a Napoli Zielinski révén szerzett vezetést Barcelonában, Ferran Torres a büntetőpontról egalizált, és a felek ezzel a részeredménnyel várják a dél-itáliai visszavágót. A magyar válogatottakkal felálló Leipzig pályáján kétszer vezetett a Real Sociedad, végül Forsberg hajrábeli tizenegyese után 2:2-vel zárult az ütközet.

Európa-liga, 1/16, 1. mérkőzések: Barcelona–Napoli 1:1, Borussia (D)–Rangers 2:4, Sheriff–Braga 2:0, Zenit–Betis 2:3, Atalanta–Olimpiakosz 2:1, Porto–Lazio 2:1, Leipzig–Real Sociedad 2:2, Sevilla–Dinamo (Z) 3:1. Konferencia-liga, 1/16, 1. mérkőzések: Fenerbahce–Slavia (P) 2:3, Midtjylland–PAOK 1:0, PSV–Maccabi (T. A.) 1:0, Rapid (B)–Vitesse 2:1, Celtic–Bodo/Glimt 1:3, Leicester–Randers 4:1, Marseille–Karabag 3:1, Sparta (P)–Partizan 0:1.