2024. május 19., vasárnap
AFRIKA-KUPA

Szenegál először a kontinens trónján

Két elvesztett finálé után harmadszor került be az Afrika-kupa döntőjébe Szenegál válogatottja, a Liverpool-sztár Sadio Manéval fémjelzett csapat a másik Pool-nagyágyú Mohamed Szalah vezette Egyiptommal mérkőzött – amely nem mellékesen (rekordot jelentő) hétszeres bajnokként jutott idáig. Hamar bajba kerülhetett volna a csúcstartó, Ciss buktatása után ugyanis Mané már a 7. percben büntetőt lőhetett, ám ezt Gabaski bravúrral kifogta. Bár a folytatásban nagyobb szenegáli nyomás mellett mindkét oldalon akadtak lehetőségek, sem a rendes játékidőben, sem a félórás ráadásban nem változott a kijelző, így jöhettek a tizenegyesek. Ezeknél a Fáraók voltak bizonytalanabbak, Abdelmonem kapufát lőtt, Lasheen próbálkozását pedig Mendy védte, míg szenegáli részről csak Sarr büntetőjét érte el Gabaski, így amikor Mané utolsó szenegáliként betalált a hálóba, ezzel a trófeát is megszerezte hazájának.

Az európai topligák közül a francia Ligue 1-ben rendezték a legnagyobb vasárnap esti derbit, a bajnoki címvédő Lille a PSG-t látta vendégül, és nem maradt kétséges, hogy idén melyik a legerősebb gárda a pontvadászatban. A Lille fél óráig volt játékban, Botman még egalizált (28.) Danilo vezető gólja (10.) után, ám innentől négy megválaszolatlan párizsi gól (Kimpembe, Messi, Danilo, Mbappé) következett.

Afrika-kupa, döntő: Szenegál–Egyiptom 0:0, tizenegyesekkel 4:2. Angol FA-kupa, 1/16: Nottingham–Leicester 4:1, Bournemouth–Boreham 0:1. Francia bajnokság, a 23. fordulóban: Rennes–Brest 2:0, Lille–PSG 1:5. Az élcsoport: PSG 56, Marseille 43, Nice 42 (–1) pont stb. Magyar bajnokság, a 19. fordulóban: Ferencváros–Paks 0:3. Az élcsoport: Puskás Akadémia 40, Ferencváros és Kisvárda 38 pont stb. Német bajnokság, a 21. fordulóban: Wolfsburg–Fürth 4:1. Az élcsoport: Bayern 52, Borussia (D) 43, Leverkusen 38 pont stb. Olasz bajnokság, a 24. fordulóban: Udinese–Torino 2:0, Juventus–Verona 2:0. Az élcsoport: Inter (–1) 53, Napoli és Milan 52 pont stb. Spanyol bajnokság, a 23. fordulóban: Betis–Villarreal 0:2, Real Madrid–Granada 1:0. Az élcsoport: Real Madrid 53, Sevilla 47, Betis 40 pont stb.